Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Värna om miljön redan i dag

Så har de stora elefanterna åter förenats i Italien och lyckats formulera två miljömål, max 2 C0 temperaturförhöjning och halvering av CO2-utsläppen till 2050. Fantastiskt. 2050, dit är det 40 år.

Så har de stora elefanterna åter förenats i Italien och lyckats formulera två miljömål, max 2 C0 temperaturförhöjning och halvering av CO2-utsläppen till 2050. Fantastiskt. 2050, dit är det 40 år. Med tanke på det enorma mediala fokus G8-mötet har och den personfixering som delegaterna är föremål för, så slår mig tanken att till 2050 har bara USA hunnit byta president mellan 5 till10 gånger och Obama gått i pension för länge sedan.

Det är självklart att det är ett måste att världens nationer är tvingade att enas runt miljömål långsiktigt. Min fundering är, varför läggs så lite uppmärksamhet på vad vi kan göra redan idag, inte i morgon eller om 20 eller 40 år. Målen formuleras, dokumenteras, presenteras, diskuteras och ältas i oändlighet, men sällan eller aldrig vägen dit, hur vi ska nå dem. Det ska tydligen den opersonliga framtiden sköta automatiskt.

Det finns tekniker och metoder tillgängliga redan idag men inget sammanhållande och framför allt drivande forum, där innovationer och nya lösningar kan exponeras och värderas. Allt ska vara så statistiskt säkerställt och vetenskapligt bevisat i ett otal led innan någon ansvarig ska våga ta beslut i någon riktning, vilket tar åratal, tid som idag faktiskt inte finns.

Regering och riksdag är de ytterst ansvariga i Sverige för klimat och miljöfrågorna. Gör för allt i världen inte en utredning, utan skapa ett forum för exponering av miljölösningar, där enskilda innovatörer och småföretag kan visa upp sina alster utan att behöva ruinera sig på resans gång. Inte minst Gävleborg är en riktig guldgruva här med olika långt drivna idéer. Jag har personlig erfarenhet. De media som börjar rota efter dagens och framtidens fungerande lösningar istället för att rapportera om glassiga möten kommer att göra en intressant resa med mycket att förmedla.

Thomas Odell

Rengsjö

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel