Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Värna lokalt ägande av vindkraften

Som svar på insändaren om vindkraft i HT 19/10 vill vi anföra följande:

Annons

Vi i Hälsinge vindkraftförening har inget som helst intresse att vindkraftverk placeras på olämpliga platser, men vi tycker att det är viktigt att vi lokalt tillsammans bestämmer över och får avkastning från de kraftverk som placeras i vår närhet.

Apropå ”fjuttig elproduktion”: Ett 2 MW-vindkraftverk genererar i snitt per år en energimängd som motsvarar cirka 200 villors totala energibehov. Kostnaden för att köpa in, uppföra, driva och riva detta kraftverk, blir utslaget per villa långt under 20 000 kronor per år om verkets avskrivningstid är 25 år. Vad kostar din villa i total årlig energiförbrukning i dag?

Hur kan man vara motståndare till något som handlar om att producera el med minsta möjliga miljöpåverkan? Är man anhängare av kärnkraft har man ett mycket svårt bevisläge gentemot miljöstörningar av vindkraft.

I vilka länder har vindkraften medfört bakslag?

Är det sannolikt att all tillgänglig vindkraft kommer att var överflödig om några år?

Oavsett hur vi agerar i Sverige kommer vi att ingå som en betydelsefull del i Europas kraftnät.

Det är viktigt att föra en dialog runt vindkraftens möjligheter och problem för att inte historien med skogen, malmen och vattenkraften ska upprepas och att vinsterna därmed hamnar någon annan stans och att lokalbefolkningen återigen kommer att stå med lång näsa.

Till sist har vi en med dagens mått mätt mycket resursbegränsad jord som vi tillsammans för mänsklighetens överlevnad lokalt och globalt måste ta ansvar för.

Styrelsen i Föreningen Hälsinge Vindkraft

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel