Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Värna det kreativa Hälsingland!

Visste du att det är möjligt att bygga biologisk vävnad i en 3D-skrivare, och att den är så lik människokroppens att den kan användas för läkemedelsstudier, istället för djurförsök? För några veckor sedan korades företaget Cellink till vinnare i Sveriges största startuptävling.

Äldre personer tycker inte alltid om att släppa in främmande personer i hemmet – trots att de behöver hjälp. Tekniken för att istället få en robot till hjälp finns redan. Möjligheten begränsas just nu bara av att tekniken är för dyr. 

Sverige har många innovativa personer och startupföretag. Tyvärr är det något som förknippas med storstäder. Men det är jobben utanför storstäderna som är helt beroende av dessa uppfinningsrika personer. I Hälsingland finns inga myndigheter och få statliga jobb. Här är vi beroende av innovationer. Arbetsgivare som ExTe i Färila med sina världsledande timmerbankar för lastning, Björn Lundén Information i Näsviken och Monitor i Hudiksvall är några av de innovatörer som anställer i Hälsingland.

Det brukar sägas att de bästa idéerna kommer när olika sorters kunnande möts. När humanister får ha synpunkter på teknikers lösningar. Att se på lösningar med nya ögon. Det är ett synsätt som borde prägla fler delar av samhället. 

Skolan är den plats där vi tillbringar den största delen av vår tid när vi växer upp. Det är här vi lägger grunden för våra kunskaper och hur vi löser problem. Om man skulle jämföra en bild av ett klassrum idag med en bild från ett klassrum när jag gick i skolan - eller när min mamma gick i skolan - skulle det antagligen vara ganska likt. Skolans värld är i vissa avseenden mycket konservativ. Det trots att världen utanför förändras allt fortare. Kreativitet är inte något som förknippas med den svenska klassrumsmiljön – även om många lärare kämpar för att det ska vara annorlunda. 

En större utmaning är att kunskapsnivåerna sjunker. Eftersom kreativitet kommer ur kunskaper är det extra allvarligt. Utan gedigna kunskaper i till exempel teknik, fysik eller ekonomi blir det inget framgångsrikt företag. 

I för många svenska skolor förmedlas för lite kunskaper i en alltför tråkig miljö. I veckan berättade Skolverket att de har delat ut nästan 300 miljoner kronor till över 2000 skolor för att arrangera sommarskola. Tyvärr är orsaken att många elever riskerar att bli underkända i ett eller flera ämnen. Bättre vore om eleverna fick grundläggande kunskaper på skoltid och att 300 miljoner kronor istället satsas på sommarkurser för de som vill lära sig mer eller skapa kreativa miljöer för den som vill utvecklas. 

Det är inte ont om bra idéer i Sverige, och mindre orter är helt beroende av fler innovationer. Här är det ännu viktigare att eleverna har höga kunskaper, och att entreprenörskap och kreativitet finns i undervisningen. Vi ska inte lämna över innovationer och kreativitet till storstäderna. Det är i Hälsingland de behövs som bäst.