Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Världspremiär för Lillboskolan

Lillboskolan i Edsbyn är först ut i världen med att låta elever få pröva på handikappidrotter både inomhus och vintergrenar utomhus.

Annons

Bakom initiativet står Linda Persson och Mia Boänges, som båda läser kursen anpassad fysisk aktivitet i Gävle och fick hjälp av Svenskt utvecklingscentrum för handikappidrott.

På tisdagen var det full aktivitet både i Lillboskolan och vid och i slalombacken i Edsbyn. Eleverna var uppdelade i grupper. I skolan fick barnen testa sporter som goalboll, bordtennis, showdown, rullstolsbasket och att ta sig genom skolan både med rullstoll och förbundna ögon och i backen sitski och skicart.

Friidrottaren Per Jonsson berättade hur det är att vara idrottare med funktionsnedsättning. Hon jobbar nu som friidrottslärare vid idrottsgymnasiet i Bollnäs. Hans främsta prestation var att ta VM-guld som paralympier i mångkamp i Brasilien.

Per kunde se fullt ut när han föddes, men när han var fyra-fem år började han se sämre. Men hans synhandikapp har inte hindrat honom i hans idrottande.

– Nej, det har det inte. Man måste våga att misslyckas och lära sig använda sin fantasi. Bara för att man inte ser fullt ut går det att leva ändå. Responsen från eleverna har varit bra. Speciellt kul har det varit när barnen har ställt frågor, säger Per Jonsson.