Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Världsarvsansökan behöver omarbetas

Hälsingegårdarnas världsarvsansökan stöter nu på patrull. Ansökan behöver omarbetas, enligt expertorganet ICOMOS rekommendation. Och det bara drygt en månad innan UNESCO:s världsarvskommitté skulle ta ett beslut om hälsingegårdarna.

ICOMOS fungerar som rådgivare till UNESCO:s världsarvskommitté och verkar för att bevara världsarven.

– Vi hade hoppats på ett annat besked, men ICOMOS har på inget vis avfärdat Hälsingegårdarnas möjlighet att tas upp på världsarvslistan vilket är positivt, säger landshövding Barbro Holmberg i ett pressmeddelande.

ICOMOS går in på flera saker som behöver omarbetas. Man anser att ansökan måste spetsas ytterligare, urvalen av områden måste ses över, den jämförande analysen ska fördjupas och beskrivningen av den nya förvaltningen måste utvecklas.

ICOMOS har gjort sin bedömning inför UNESCOs beslutsmöte i Sevilla i slutet av juni. Blir beslutet som ICOMOS rekommenderar kommer arbetet med omarbetningen att påbörjas direkt.