Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Världsarv med barnablick

När Ann-Sofie Jeppson skaffade ett torp i Kalvhaga för några år sedan blev hon nyfiken på sina omgivningar. Till våren ger hon tillsammans med Jens Ahlbom ut barnboken "Pelle och världsarvet" som utforskar det hälsingska kulturarvet – på barnens villkor.

Stort, ståtligt och påkostat. Det finns en anledning till att hälsingegårdarna i folkmun har gått under benämningen träslott. Men när arkitekten och författaren Ann-Sofie Jeppson kliver över tröskeln till de gamla gårdarna, är det inte först och främst på det ytliga blicken landar.

Hon funderar på folk.

– Jag tänker på livet man levde, och hur husen har formats efter det. Som att man kunde gå hela vägen inifrån och ut till korna och att man bodde i en annan del av huset under sommarhalvåret. Jag är fascinerad av gårdsmiljöerna i sin helhet, säger hon.

Det var i det intresset som Pelle tog form, huvudkaraktären i hennes kommande barnbok. Han är någonstans mellan 6–10 år, exakt hur gammal är inte så noga, säger Ann-Sofie Jeppson. Viktigt är snarare att han på barns vis ställer frågor. I dem tar hon avstamp för att berätta om livet på gårdarna och den kultur som låg till grund för att världsarven byggdes, med allt från väggmåleri till forna tiders festande.

Berättelsen är en mix av fakta och fiktion.

– Jag vill att barnen ska känna: jaha det fanns ett liv här för jättelänge sedan, till och med innan mamma och mormor fanns. Boken bygger mycket på att Pelle ställer frågor, och man förflyttar sig från nutid till långt, långt bak, säger hon.

En teknik hon själv har använt sig mycket av i skapandet av boken. Ann-Sofie Jeppson, som bor i Göteborg, köpte sitt lilla torp i Kalvhaga utanför Näsviken för fem år sedan. Förutom att sitta med näsan i staplar med biblioteksböcker, består mycket research av just samtal med grannar och nyfikna frågor om bygden.

– Som nyinflyttad ser man en massa saker som man vill ta reda på mer om och jag har intervjuat flera av dem som bor i min by. En granne till exempel är målerikonservator och har hjälpt mig med färgkapitlet, säger hon.

"Pelle och världsarvet" släpps på Berghs förlag i maj och är ett samarbete med Hudiksvallsbaserade illustratören Jens Ahlbom, som Ann-Sofie Jeppson länge varit nyfiken på.

– Jag blir alldeles till mig när jag ser bilderna till boken för de är så fina. Jag visste ju vad han gjorde och tyckte att det skulle vara väldigt kul att jobba ihop. Sedan så fick jag veta att han bodde och jobbade i Hudik, dessutom hade både han och jag tänkt på det här hälsingegårdstemat, säger hon.

I arbetet med boken har hon varit noggrann med att historien inte ska kretsa kring en specifik gård, eftersom det skulle kunna ställa krav på en mer korrekt historiebeskrivning. I stället får läsaren cirkulera i mer generaliserade historiska hälsingemiljöer.

Något som Ann-Sofie Jeppson hoppas ska väcka nyfikenhet hos barnen.

– Jag hoppas att de ska fundera på hur det var att vara barn där då, skrattade de lika ofta till exempel? När man ser gamla filmer på tv så skrattar de ju aldrig. Men jag tror att man var ganska bra på att leva även förr, säger hon.