Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Världens starkaste man kommer till Valla Wellness i sommar

Under Färilaveckan kommer det för andra året i rad bli en dag med fokus på Hälsa. Valla Wellness kör på i år igen, och de har kommit en bra bit i planeringen. Årets dragplåster: världens starkaste man.

Fjolårets upplaga av Valla Wellness blev en hit, enligt Johan Sjölund som är upphovsman till konceptet.

– Ja, jag tror att många provade nya saker som de inte skulle ha provat annars, säger han.

Läs även: Yoga för män i Ljusdal: "Jag måste få fler män att börja med yoga"

Tanken med Valla Wellness är att erbjuda hälsa och välmående för alla.

– Oavsett om det är träning, kroppsvård eller mat. Vad det än är vill vi att folk ska få upp ett intresse för en god hälsa, säger Johan Sjölund.

Ytterligare en anledning är att lyfta fram en annan bild av Färila än den som finns i dag. Han vill få Färila att se ut som "någonting annat än korv".

– Jag vill att folk ska förknippa Färila med hälsa.

Förra årets stora dragplåster under Valla Wellness var Carolina Klüft som föreläste om sådant hon lärt sig under sin karriär som sjukampare.

Läs om fjolårets Valla Wellness: Klüft inspirerade i Färila

I år är det stora namnet Magnus Samuelsson, som 1998 vann titeln som världens starkaste man.

Valla Wellness-gänget jobbar även för att få dit någon som är känd mer genom sociala medier, kanske någon ur Biggest Looser.

I övrigt kommer många lokala förmågor att finnas på plats. Bland annat kommer Tom Ankerstål, som i år placerade sig som 82:a herre på Vasaloppet, att hålla i barmarkspass för de som satsar på att köra Vasaloppet nästa år.

– Ska man köra det vill det nog till att börja redan på sommaren. Som vintrarna är nu, så är det nog bra att ha lite sommar i benen också, säger Johan Sjölund.

Cecilia Gustavsson från Järvsö kommer också att vara med under Valla Wellness.

– Hon har utvecklat bland annat Somamove och Afro power dance, berättar Johan Sjölund.

Yoga, Gymmix och parkour är exempel på ytterligare aktiviteter som kommer att ske på Färila hembygdsgård under Valla Wellness i sommar.

Läs mer: Sara Thyrén föreläser om kost: "Vi blir sjukare och sjukare och någonstans är det något som är tokigt"

Planeringen inför sommaren har kommit långt, men ännu söker Valla Wellnes-gänget efter speciellt företag som vill vara med och ställa ut under dagen. Ericssons bokhandel är ett av dem som tackat ja, och som var med redan i fjol, med böcker om hälsa.

En önskan från arrangörernas sida är också att få till mer fokus på mat än vad det var i fjol, förhoppningen är att få tag på någon föreläsare även på den fronten.

Sammanlagt är de åtta stycken som arrangerar hälsodagen under Färilaveckan. Samtliga bor i Färila. Det är Johan Sjölund, Anna Hansson, Anna Nordlund, Ida Lindqvist, Jenny Svensson, Maria Thor, Sandra Magnusson och Tommie Jonsson.

Johan Sjölund beskriver känslan inför årets upplaga som "överpeppad". Han hoppas på ännu fler besökare än i fjol och att de som besöker Valla Wellness ska bli nöjda.

– Och det tror jag att man säkrar upp genom att ha den här bredden, att folk kan välja på ganska mycket, säger han.