Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Världens bästa kallblod fyller 20 år

I dag fyller en riktig kändis år. Järvsöfaks, världens bästa kallblod, blir 20 år.

Annons

Järvsöfaks föddes den 23 juni 1994. Mamma var stoet Järvsö Anna och pappa hingsten Trollfaks.

Under sin guldkantade karriär hann Järvsöfaks ta 201 segrar och tjänade drygt 21 miljoner kronor innan han pensionerades i slutet av december 2009.

Han har röstats fram som Årets häst tre år i rad, 2003, 2004 och 2005.

Han har även tagit titlar som Årets kallblod (2008), och har världsrekordet i antalet segrar i följd, 42 stycken.

Men han låter inte sådant stiga honom åt huvudet. Han är samma jordnära häst som han alltid varit, och håller koll på läget från sin hage på Jan-Olov Persson träningsanläggning,

Vår och sommar innebär betäckningssäsong i hästvärlden, och så även för Järvsöfaks, även om antalet stod är färre nu, så här på ålders höst.

För det mesta går jubilaren i sin hage, äter och mår bra.

Tidigare brukade han vara ute på lite uppdrag. Leda defileringar i lopp och likande, men en krånglande höft har gjort att Järvsöfaks inte har körts de senaste två åren.

Men han brukar träffa sina gamla fans ibland ändå. Han har varit bland annat på Hudiksvalls golfklubb, på Hagmyren och på Norra Berget. Järvsöfaks står då stolt i sin hästlastbil, och låter sig villigt bli klappad och fotograferad.

– Han tycker om uppmärksamheten, säger Hanna Edvinsson, som varit Järvsöfaks skötare i sex år.