Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varje röst räknas - och är betydelsefull

/

Valresultatet är fortfarande ett hett diskussionsämne och kommer säkert vara så ett tag framöver. Nu när allt är färdigräknat står det slutligen klart hur mandaten föll ut.

Annons

Med tanke på att inget block fick egen majoritet i riksdagen så har intresset för de tekniska detaljerna varit relativt stort denna gång. Tidningar har pedagogiskt försökt förklara hur mandatfördelningen egentligen fungerar och varför flest röster inte alltid innebär att man vinner.

Men personligen tycker jag inte de tekniska detaljerna är det intressantaste att diskutera just nu.

De viktigaste funderingarna så här efteråt borde handla om valdeltagandet. Det känns angeläget att reflektera över varför 15,37 procent av svenskarna inte röstade i riksdagsvalet. Med tydliga alternativ som stod emot varandra och en valrörelse som har pågått sedan månader tillbaka.

Varför väljer man att stanna på soffan? Vad driver en till att manifestera på det viset?

Glädjande nog ökade valdeltagandet i hela landet och en förkrossande majoritet av kommunerna jämfört med förra valet. Det väcker en annan intressant fråga som jag verkligen hoppas att någon valforskare kommer att undersöka närmare: finns det ett tydligt samband mellan det ökade valdeltagandet och Sverigedemokraternas framgångar?

Och är det i så fall ett tecken på att många av de sverigedemokratiska rösterna främst är proteströster mot etablissemanget snarare än röster lagda av personer med främlingsfientliga värderingar och medvetenhet om vad de väljer?

Men jag vill verkligen veta varför hälsingarna är sämre än genomsnittssvensken på att ta tillvara sin rösträtt?

Faktum är att alla hälsingekommuner har lägre valdeltagande än riket i helhet.

Bäst i klassen är Söderhamn med 82,75 procents valdeltagande, vilket ändå är två nästan två procent sämre än riket. Sämst i hela länet är Ljusdal med sina 79,07 procent, trots att valdeltagandet ökade även där.

Precis som de socialdemokratiska kandidaterna på affischerna så kan jag heller inte vänta.

Jag kan inte vänta på att få veta mer om detaljerna; hur många i den rekordstora gruppen förstagångsväljare kom iväg till vallokalerna? Engagerade de sig trots att debatten handlade om det mesta förutom just deras verklighet med osäkra anställningar, hög arbetslöshet och bostadsbrist?

Att varje röst räknas kan låta som en klyscha, men det är sant. I år bevisades detta med all önskad tydlighet.

I relativt stora städer som Sundsvall och Örebro har valutgången varit osäker in i det längsta och avgjorts med hjälp av ett fåtal röster i en endaste valkrets. I Örebro handlade det om två röster i en valkrets som gav ett utjämningsmandat som ändrade majoritetsförhållandena.

I riksdagsvalet avgavs 5960408 stycken giltiga röster.

I det perspektivet kan det tyckas som att en enstaka röst inte betyder någonting. Men på valdagen är alla svenska medborgares röster värda precis lika mycket (eller lite) som statsministerns.

Det är det som är det fina med demokratin.

Mer läsning

Annons