Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Varje morgon en mardröm

Lenas son kräks på väg till skolan. Varje morgon är ångesten så stark att han spyr vid busshållplatsen. Men det är inte magsjuka eller influensa som är orsaken. Det är de andra barnen på skolgården.

Skolan ligger i Hudiksvalls kommun och Lenas son går på högstadiet. Han har alltid varit en glad kille som gillat teknik och att umgås med kompisar, men det senaste året har mycket förändrats.

– Varje morgon får jag tvinga iväg honom till skolan. Trots att han säger att inte vill och att han ofta mår illa så har jag skickat iväg honom. Ibland har han förmodligen varit sjuk på riktigt, men jag vågar inte låta honom vara hemma. Då kommer han aldrig att gå dit igen.

Lena berättar om en gång när hon var tvungen att lätta sitt hjärta för en annan förälder i klassen. Gensvaret kom direkt. Flera andra hade varit med om samma sak, men hade tappat hoppet eller valt att förtränga det outhärdliga.

– Jag tycker synd om de barn vars föräldrar inte skriker och gapar och kräver att någon gör något. Mörkertalet är väldigt stort.

Häromdagen blev det till slut för mycket för Lena. Den senaste misshandeln bemöttes med tystnad från skolan, så hon satte sig ner vid köksbordet med penna och papper.

– Jag har skrivit till kommunen för att berätta hur vårt liv ser ut. Hur det känns när ens barn kommer hem blåslagen från skolan men envist säger att allt är bra.

Lena heter egentligen något annat.