Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varje människa har rätt till liv

Annons

Igår avrättades han. På ett kors. Drygt 30 år gammal. Anklagad och dömd av ockupationsmakten som en revolutionär uppviglare.

Många hade kommit för att se den plågsamma och utdragna avrättningen. Men hans närmste medarbetare flydde i panik. Rädda för att drabbas av samma öde som han.

Somliga menar att det var ett justitiemord. Andra tycker att han bara fick det han förtjänade.

Det är visserligen snart 2000 år sedan det hände. Men historien igenom har denna avrättning engagerat författare, kompositörer, konstnärer och andra människor över hela världen.

Hans död blev på något outgrundligt sätt inte bara hans.

Sedan den mannen avrättades, strax efter vår tideräknings början, har tusentals och åter tusentals människor avrättats för att de begått brott, för att de protesterat mot orättvisor eller bara för att de varit avvikande och inte passat in i det konventionella mönstret.

Ändå går utvecklingen åt rätt håll.

Idag har 138 länder avskaffat dödsstraffet, mot bara tre länder i början av 1900-talet. Och av de 59 länder som har dödsstraffet kvar var det endast 25 som faktiskt avrättade människor förra året.

Amnesty International rapporterar om 2390 kända avrättningar 2008. 72 procent av dessa avrättades på diktaturen Kinas bakgårdar medan idrottsmän, företagare, politiker och turister solade sig i den välregisserade OS-glansen.

Iran avrättade 346 personer, Saudiarabien 102, Pakistan 36 och Irak 34.

I detta demokratiskt tvivelaktiga sällskap finns också USA med 37 avrättningar. Men där ifrågasätts dödsstraffet nu mer än någonsin. I flera uppmärksammade fall har det visat sig att fångar som suttit många år i dödscell plötsligt blivit frigivna med hjälp av DNA-bevis.

Många frågar sig med oro hur många oskyldiga som fortfarande sitter i dödscell. Och hur många oskyldiga har avrättats genom åren?

Ett samhälle som tar livet av sina medborgare med lagens hjälp motverkar respekten för människolivets värde. Att ta ställning mot dödsstraff betyder inte att personer som begår allvarliga brott ska gå fria. Däremot innebär det att deras straff ska omvandlas till fängelse.

I FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna heter det att "envar har rätt till liv, frihet och personlig säkerhet". Det betyder att varje människa är värdefull och har rätt till ett liv i frihet utan att behöva bli utsatt för tortyr eller grym, omänsklig och förnedrande bestraffning.

Han talade mycket om detta med livets värde och helighet. Han som avrättades igår för omkring 2000 år sedan.

 

 

Mer läsning

Annons