Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Varit sjuk sedan OS"

Anders Södergren har chansen på 18:e SM-guldet. Men han tror inte själv på seger i lördagens femmil: "Inte i den formen jag är i nu".

Hudiksvalls Anders Södergren har i lördagens femmil chansen att försvara SM-guldet. Förra året tog han en komfortabel seger, men i år lär det bli ett helt annorlunda lopp.

Anders har precis som flera andra i HIF-truppen dragits med sjukdomar och har haft ett längre träningsuppehåll. Precis som i fallet med Evelina Settlin och damernas tremil, är det inte ens helt säkert att Anders Södergren kommer till start.

– Jag har varit sjuk sedan OS så jag är inte i någon lysande toppform. Jag har inte helt bestämt mig än, men mest troligt är att jag åker ändå, säger Anders Södergren.

Att han ska försvara SM-guldet från fjolåret ser han själv som osannolikt.

– I den form jag är i nu lär jag inte vinna, säger han.

Med Södergren ur slag får klubbkamraten och OS-medaljören Daniel Richardsson gälla som favorit. Han vann nyligen Holmenkollens femmil i världscupen, ett lopp Södergren tvingades stå över på grund av förkylningen.

– Det gick någon skit i Sotji. Både Charlotte (Kalla) och Marcus (Hellner) drabbades och det gick runt bland ledarna. Jag fick det ju precis i slutet och har knappt tränat sedan dess. Så blir det i bland och virus är ofta sega att bli av med, säger Södergren.

Hittills har det ändå blivit 17 SM-guld för den 36-årige veteranen.

Finns det något guld du värderar högre än de andra?

– De första gulden man tog är väl alltid lite speciella, så är det ju helt klart.

Chansen till fler SM-guld lär det också finnas även nästa år. Anders Södergren planerar nämligen att köra på som vanligt i höst och nästa vinter.

– Långloppen börjar ju inte förrän i januari så man hinner åka många lopp innan dess. Beroende på hur det går under säsongens första halva får man se sen om man ska satsa extra på långloppen eller hur det blir. Men det är inget jag beslutar om nu, det får vänta till hösten.

Årets säsong börjar lida mot sitt slut, men förutom SM i Åsarna återstår ett par lopp för Södergren. Först ut är Årefjällsloppet som körs nästa helg.

– Planen är att köra Årefjällsloppet och ett par lopp till, men det känns ju som att man är på sluttampen så klart.

Den tråkiga flytten för årets SM, från Hudiksvall till Åsarna, tar Södergren med ro. Men han poängterar också att det hade varit roligt att åka på hemmaplan.

– Klart det hade varit kul att åka i Hudik, men det är som det är. Vi kan inte åka skidor på barmark, säger han.

Övriga att köra femmilen från Hudiksvalls IF är långloppspecialisterna Jörgen Brink och Lars Ljung.

I damernas tremil åker Malin Eriksson, Caroline Glännerud, Sara Nordstrand, Agnes Åsander Grahn och eventuellt Evelina Settlin från Hudiksvalls IF. Lovisa Sundin kör för Delsbo, medan systern Marika Sundin åker för Sollefteå.