Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vargtik sköts i fårhage

På tisdagsmorgonen sköts en vargtik till döds i en fårhage strax söder om Alfta.

Annons

Vargtiken sköts efter att den dödat tre får, och sedan vägrade lämna fårhagen trots att fårägaren försökte skrämma den på flykt.

Det var när fårägaren skulle mata sina djur som han upptäckte vargtiken i hagen. Vargen släpade då på en fårkropp mot de övriga fåren i hagen. Fårägaren började ropa, skrika och gå mot vargen för att försöka få den att springa till skogs igen, men vargen stod kvar i hagen och vägrade släppa fårkroppen.

Fårägaren blev orolig att vargtiken skulle gå till anfall mot fler får, och sprang därför hem efter sitt gevär. När han kom tillbaka stod vargen kvar. För att inte fler får skulle dödas eller skadas sköt fårägaren den cirka ett år gamla vargtiken.

Efteråt hittades ytterligare två döda får gömda i hagen.

Enligt de regler som finns runt varg så har en anmälan och grovt jaktbrott upprättas. Detta är en rutin.

Fårägaren är inte delgiven misstanke om något brott. Ärendet har lämnats över till miljöåklagaren i Östersund för beslut.