Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vargjakt stoppas i vinter

(Uppdaterad klockan 17.47) Regeringens förhoppning om vargjakt i vinter går om intet.

Annons

Det blir ingen licensjakt på varg den här vintern heller. På onsdagen beslutade förvaltningsrätten i Stockholm att tills vidare stoppa den planerade jakten i februari.
Därmed fick de miljöorganisationer som överklagat jakten rätt även denna gång, liksom vid tidigare tillfällen då jakten stoppats. Sedan tidigare är jakten föremål för granskning av EU-kommissionen.

För regeringen är beslutet ett bakslag, liksom för Jägareförbundet som länge drivit frågan.

– En katastrof för de människor på landsbygden som dagligen lever med vargen, säger Bo Sköld, generalsekreterare i Svenska jägareförbundet, om förvaltningsrättens beslut.
– Vi har haft tre riksdagsbeslut om vargjakt, 2001 och 2009 och 2013. Det står klart att det demokratiska systemets förmåga att hantera den frågan inte fungerar och det innebär att man helt tappar förtroendet.
Bo Sköld ångrar inte förbundets "raka" linje i vargfrågan, vilket länge inneburit acceptans för max 150 vargar i Sverige.
– Vi står för att man ska ha varg, men det ska vara så få som möjligt för att kunna skapa en samexistens mellan människa och rovdjur.
TT: Överklagar ni?
– Det får vi se.
– På något sätt får vi återkomma i frågan för det måste gå att hitta lösningar i ett demokratiskt samhälle.

– Bra. Jättebra. Vi är mycket nöjda med rättens beslut, säger Naturskyddsföreningens ordförande, Mikael Karlsson.
– Vi räknade med att det skulle bli så här, eftersom beslutet att stoppa fjolårets jakt fortfarande är under rättslig behandling.

Han påpekar att jakt på varg, såväl licensjakt som skyddsjakt, stoppats i svensk domstol vid tre tillfällen de senaste åren. Licensjakten som stoppades 2013 ligger sedan dess som ärende hos kammarrätten, och det är möjligt att årets inhibition också hamnar där om Naturvårdsverket överklagar rättens beslut.
– Dessutom har EU sedan länge haft invändningar mot regeringens försök att få till stånd jakt. Ändå envisas regeringen med nya försök gång på gång, säger Karlsson.

Om Naturvårdsverket kommer att överklaga dagens beslut går inte att säga ännu.
– Vi har inte hunnit läsa det ännu. Vi behöver diskutera internt hur vi ska gå vidare, säger Gunilla Skotnicka, sektionschef vid Naturvårdsverket.
– Men vi tycker att jakten på varg är en viktig del av förvaltningen och att det är viktigt att den kan genomföras. Ur det perspektivet är vi inte nöjda med beslutet.

/TT