Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Varghane skjuten efter beslut

80-talet jägare deltog då en av de två vargarna sköts.

Tidigare beslutade Länsstyrelsen Gävleborg och Jämtland om skyddsjakt på en av de två vargarna i Haveröreviret i nordvästra delarna av Ljusdals kommun. Beslutet togs efter att tre jakthundar konstaterats ha blivit dödade av varg.

Trots flera överklaganden från bland andra organisationen Wolf Association Sweden och flertalet privatpersoner beslutades om fortsatt tillstånd för jakten. Under söndagsförmiddagen kunde en, troligtvis hanen ur det par som rört sig i området kring Ramsjö, skjutas.

– Kroppen ska skickas till SVA (Statens veterinärmedicinska anstalt) obduktion, då kan vi säkert säga vilken varg det är som skjutits, säger Sara Sundin, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen Gävleborg.

Jakten kunde inte påbörjas förens det att snön lagt sig på marken och spårningen kunnat inledas och under kommande fredag skulle tillståndet ha löpt ut.

Hans Blomgren, naturbevakare som övervakat skyddsjakten, berättar för tidningen Jakt och Jägare om gårdagens jakt.

– Det deltog omkring 80 jägare. Man satte ut passkyttar och så gick man efter i spåren. Klockan 11.40 kom hanvargen ut på en väg två kilometer norr om sjön Gräningen. En passkytt sköt honom med ett skott, berättar Hans Blomgren.