Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vargens instinkt på väg bort

Jag närvarade vid ett seminarium i Järvsö på temat Rovdjur och ramdjur, skriver debattören, som saknade ett förslag om att jakt på rovdjur skulle tillåtas.

Annons

Föredragande var doktorander i nationalekonomi, representanter från vildskadecenter, Länsstyrelsen, biologer från Statens veterinärmedicinska anstalt, samt IT-experter. Ett välarrangerat seminarium, men däremot kan man fråga sig hur man kan avsätta så mycket resurser och personal att jobba med en så destruktiv, onödig och olöslig fråga som att kombinera rovdjur och tamdjur, något som våra förfäder redan för 400 år sedan förstod var omöjligt.

På seminariet föreslogs lösningar som:

* 1) Höjda ersättningar vid angrepp.

* 2) Höjda ersättningar till rovdjursstängsel.

* 3) Avlönad personal till röjning av rovdjursstängsel.

* 4) Övervakning med kameror, typ värmekameror och annan avancerad teknologi.

* 5) Sist, kanske det märkligaste och dummaste av allt, nämligen att arbetslösa, företrädesvis invandrarungdomar, skulle jobba som herdar, det vill säga vakta tamdjur från varg, björn, etcetera, då dessa ungdomar påstods ha erfarenhet av detta arbete från sina hemländer.

Hur arbetarskyddsstyrelsen ställer sig till det vore intressant att veta. Inte från en enda närvarande kom förslag om att decimera antalet rovdjur, vilket är det enda förslag som skulle ha någon effekt. Det är dessutom ett förslag som skulle innebära att rovdjuren skulle bli skyggare och uppfatta människan som någonting farligt, en instinkt som håller på att försvinna, speciellt hos varg.

Avslutningsvis: När ska denna cirkus och slöseri med skattepengar sluta i en fråga där ett fåtal extremister och media bestämmer dagordningen?

Sven-Erik Sjölund

Ilsbo, Nordanstig

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons