Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vargdomen överklagas

Med experthjälp hoppas skoterföraren som dömdes för grovt jaktbrott att bli friad. Fängelsedomen har överklagats till Högsta domstolen.
– Det har kommit fram uppgifter som är av intresse, säger försvarsadvokat Björn Hurtig.

Den 43-årige mannen dömdes i hovrätten till två års fängelse som grovt jaktbrott, efter att ha stått åtalad för att ha dödat en varg. Männen nekade hela tiden till brott, och nu har alltså en av dem överklagat.

– Det är en förfärlig dom som min klient har fått. Han är dömd för att de inte tror på hans teori om hur skadorna på skotern har uppstått, säger Björn Hurtig som representerar 43-åringen.

Det var 2011 som en varg jagades med snöskoter över isen på sjön Fansen i Bollnäs. Vargen blev påkörd och senare ihjälslagen med en träpåk.

Två män, 43-åringen och en 52-årig man, åtalades för grovt jaktbrott. I tingsrätten dömdes 52-åringen till ett år och nio månaders fängelse, medan 43-åringen friades. I hovrätten kom nya uppgifter fram, vilket ledde till att båda männen dömdes till två års fängelse.

52-åringen har valt att inte överklaga till HD.

– Jag har talat med min klient, men han har passat på det. Han tyckte att det var för jobbigt, säger hans försvarsadvokat Thomas Martinson.

Till Högsta domstolen hoppas man kunna ta med sig ny bevisning som ska styrka skoterförarens berättelse. Bland annat tar de hjälp av trafiksäkerhetsforskaren Hugo Melander som är kollisionsexpert.

– Han har fört in premisserna för krocken med vargen i en datasimulator, och prövat vad som händer med en skoter då. Det visar att skadorna inte kan ha uppstått på det viset som åklagaren hävdar, säger Björn Hurtig.

Innan det tas upp i HD måste målet få prövningstillstånd.