Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vargar skottskadade innan skyddsjakt

Två vargar som fälldes i samband med skyddsjakt i länet hade också gamla skottskador. Det visar obduktionen. De kan tidigare ha varit utsatta för tjuvjakt. Dessutom har polisen hittat ett vargskelett nära den plats där den så kallade Fansen-vargen dödades.

Annons

Den ena vargen sköts i samband med skyddsjakt i Homnareviret 2011 och den andra vargen utanför Ockelbo 2012. De gamla skottskadorna har dock uppstått tidigare.

Dessa uppgifter kom fram vid länsstyrelsens Viltförvaltningsdelegations möte i början av veckan. Vid mötet medverkade Sven Lind från polismyndigheten.

– Inget av fallen med de tidigare skottskadade vargarna har lett till någon utredning. Det skulle det ha gjort om det var något att utreda. Nu finns det ingenting. Men i båda fallen handlar det om misstanke om grovt jaktbrott, säger Sven Lind.

Polisen vet i dagsläget inte av vem och när vargarna ska ha skottskadats. Det enda man vet är att skottskadorna har uppstått innan de sedan fälldes.

Sara Sundin som jobbar vid länsstyrelsens natur- och viltenhet.

– Vi har inte tagit ställning till om vi ska gå vidare med fallen. Men jag tror inte vi kommer att ta någon ställning, eftersom detta är en polissak. Det är jaktbrott som polisen ska utreda, säger Sara Sundin.

När det gäller fyndet av ett vargskelett, inte långt från den plats där Fansen-vargen dödades, så har polisen mindre uppgifter att gå på.

– Vi vet inte om det är ett brott. Mig veterligen finns det ingen koppling mellan Fansen-vargen och vargskelettet. Teoretiskt skulle de båda vargarna kunna vara från samma kull, säger Sven Lind.

Annons