Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vargar drunknade efter märkning

Två genetiskt viktiga vargtikar i Galvenreviret har drunknat efter att ha blivit sövda och försedda med GPS-sändare. Nu ska personal vid länsstyrelsen i Gävleborg samlas och diskutera hur vargarna kunde drunkna.

Det var under tisdagen som de två unga vargtikarna hittades i ett mindre vattendrag av länsstyrelsens naturbevakare. Dagen innan hade personal varit i skogen och försett de två vargarna med GPS-sändare.

- Det är inte roligt när något sådant här händer, säger Sara Hommen, rovdjurshandläggare vid länsstyrelsen i Gävleborg till tidningen Svensk Jakts nätupplaga.

Galvenreviret i Hälsingland är genetiskt viktig eftersom hannen har invandrat från öst. Reviret har därför varit undantaget från licensjakten. Vargarna i Galven står högst på prioriteringslistan över individer som ska förses med GPS-sändare, en märkning som nu ledde till två vargtikars död.

Sara Hommen säger till Svensk Jakt att länsstyrelsen inte vet exakt vad som har hänt, men att de ska samlas på onsdagen och diskutera hur vargarna kunde drunkna:

- De blir groggy efter sövningen och det har sannolikt spelat in. Det verkar tyvärr vara en rad olyckliga omständigheter som ligger bakom detta.

Håkan Sand är vargforskare vid Skandinaviska vargforskningsprojektet Skandulv. Han beklagar det inträffade och tycker genuint synd om personalen som arbetat med märkningen.

- Vi har hela tiden sagt att sövning och märkning av varg eller andra djur innebär en viss risk. Det händer tyvärr att vargar dör i samband med märkning, säger Håkan Sand till Svensk Jakt.

De senaste tolv åren har drygt 180 vargar sövts och försetts med GPS-sändare i Skandinavien. Två av de sändarförsedda vargarna togs av daga direkt efter märkningen, en via illegal jakt och en genom en avsiktlig påkörning i Norge. Två vargar har dött av sövningen och nu har alltså ytterligare två sändarförsedda vargar dött genom att drunkna.

- Vi kan göra hur grundliga rutiner som helst, olyckor kan ändå tyvärr inträffa. Jag vet dock inte om några nya märkningsförsök kommer att göras i Galvenreviret, säger Håkan Sand.