Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Varg – inget för lokala politiker

Efter en timmes debatt var politikerna i kommunfullmäktige nästan eniga om att det i Ljusdal inte går att bifalla en motion om viljeinriktning i vargfrågan.

Förste vice ordföranden i kommunstyrelsen, Yvonne Oscarsson (V), hade föreslagit avslag inför kommunstyrelsen behandling av M-motionen om en viljeinriktning i vargfrågan, det vill säga hur många vargar som kan få vistas i kommunen.

Motiveringen var huvudsakligen att en jurist hos Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, sagt att det sannolikt är olagligt att en kommun verkar för något i vargfrågan genom planer och dokument.

Och avslag blev det också i kommunfullmäktige – med stöd av Moderaterna.

Oppositionsrådet Lasse Molin (M) har tagit initiativet till en träff i Ljusdal i rovdjursfrågan dit bland andra länsstyrelsen och jägarna bjuds in.

– Det får bli en början, säger Torsten Hellström (M), en av motionärerna om vad som händer när det blev stopp för motionen.

Det var Yvonne Oscarsson som bad M-ledamöterna gå med på avslag i fullmäktige och återkomma med ett nytt ärende om att till exempel skriva till regeringen och Naturvårdsverket.

– Ett sådant ärende kan direkt tas upp i kommunstyrelseberedningen, säger Yvonne Oscarsson.

Torsten Hellström sa i kommunfullmäktige att han och den andre motionären och partikollegan Jan Hedlund fått Svarte Petter på hand och yrkade därmed på återremiss. Hellström citerade en sakkunnig på området som sagt att kommunen mycket väl kan ha en viljeinriktning i vargfrågan.

Leif Hansen (SRD) stödde under hela debatten återremissyrkandet och ville gärna ha utrett vad det går att göra åt motionen så Ljusdals kommun får visa sin ståndpunkt.

Björn Brink (C) sa att han delar Torsten Hellströms ambition men att det inte ingår i den kommunala kompetensen att hantera vargfrågan. Brink berättade om hur förvaltningsrätten ändrade Nordanstigs beslut om vargfri kommun.

– Kommunfullmäktiges presidium borde ha tagit bort ärendet så vi får göra det vi ska, säger Björn Brink.

Både Karin Jansson (MP) och Malin Ängerå (S) såg också avslag som det enda rätta beslutet eftersom motionen inte bara tar upp viljeinriktning utan även en skrivning om att fastställa antalet vargar.

Kommunfullmäktiges ordförande Ulla-Britt Gidemalm (S) ansåg att det under mötets gång var för sent att dra ur vargmotionen från dagordningen och fick gehör för sin vädjan att i det läget som uppstod i stället avslå den.