Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Varg en valfråga för M

Moderaterna jobbar hårt på att muta in revir i rovdjursfrågan såhär i valtider. På måndagen bjöd partiet in jägare från trakten för att lyssna på Carl-Oskar Bohlin (M), kandidat till Europaparlamentet.

Annons

Budskapet var knappast svårt att tyda när han stal en halvtimme av måndagslunchen på Hembygdsgården. På åhörarplats satt flera av de lokala moderaterna som bjudit in till mötet, jägare från trakten och en fårbonde.

– Rovdjursfrågan är viktig i den här delen av landet och ska drivas på nationell nivå. Där ska EU inte lägga sig i, sa 28-årige Carl-Oskar Bohlin, som skämtsamt fick smeknamnet pojkvaskern från Dalarna av sina äldre partikollegor.

Frågan har länge drivits av moderaterna i Ljusdal. Förra året lämnade Torsten Hellström och Jan Hedlund in en motion om en viljeinriktning i vargfrågan, för att kommunen skulle få bestämma hur många vargar som ska vistas här.

Men det blev avslag i fullmäktige, eftersom en kommun enligt Sveriges kommuner och landsting, inte får fatta beslut av den kalibern.

– Vi måste ju börja någonstans och då tyckte jag det var lämpligt att börja med en motion. Det här var ju bara för att få ett beslut så att vi kunde föra vidare uppåt vad vi ville ha. Vi behöver en person som kan driva våra frågor i EU, säger Torsten Hellström (M), som medger att motionen delvis handlade om att plocka politiska poäng:

– Ja det hoppas jag verkligen, annars är det ju inte lönt att man jobbar för politiska frågor.

På frågan om hur många vargar partiet vill ha i Ljusdals kommun, har han inget rakt svar. Men i hela Sverige vill man inte ha fler än 200 vargar.

Viktigast är att besluten fattas på nationell nivå i stället för i Bryssel, anser Carl-Oskar Bohlin. Samtidigt behöver lokala instanser få mer resurser.

– Länsstyrelsen måste på ett mer kraftfullt sätt kunna handlägga skyddsjakt och vara tydlig med att bevilja skyddsjakt när det är angeläget, säger han.