Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Varg dödade två får i Veckebo

Den senaste tiden har minst två vargar siktats flera gånger i trakterna runt Korskrogen. Under lördagsmorgonen dödades två tackor av varg i Veckebo.

Det var fårägaren Ulf Nordebo som gjorde upptäckten tidigt på lördagsmorgonen när han var ute med sina hundar. Två tackor, en äldre med lamm och en yngre utan, hade fått sätta livet till efter ett angrepp under natten. När Länsstyrelsen kom till platsen ett par timmar senare det konstateras det handlade om ett vargangrepp.

– Vi har satt upp stängsel vid en bäck där vi tror att vargen tog sig in och i natt stängde vi in fåren i en fårfålla, säger Ulf Nordebo.

Han hoppas att åtgärden räcker, men de närmaste dagarna kommer vara nervösa menar fårägaren, för mycket pekar på att det är då risken för återbesök från en varg är som störst. Det bekräftar Hans Blomgren som är rovdjursbevakare på Länsstyrelsen.

– Den största risken för ett förnyat angrepp är de första dagarna och veckorna. Den (vargen/vargarna) åt inte så mycket så den vet var den ska gå, säger han.

Det har gjorts flera vargobservationer i trakterna kring Korskrogen de senaste veckorna och minst två olika vargar rör sig i området. För bara några veckor fångades en varg på film efter att den lekt med en gräsklippare. Men sedan i fjol, då en varg sköts sen den attackerat lamm i Veckebo har djurägarna klarat sig från vargattacker. Fram tills igår.

Det är ingen vargjakt i Gävleborg i år, men borde man inte göra ett undantag i och med den här situationen?

– Det kan inte jag uttala mig om, det ligger inte på mitt bord. Om djurägarna vill göra en skyddsjaktansökan är det upp till dem, säger Hans Blomgren.

Skyddsjakt är en rimlig åtgärd om särskilda vargindivider börjar ta sig in i hägn och attackerar djur, anser Ulf Nordebo, då har de gått över en gräns. Men hans inställning till vargstammen i stort har inte påverkats av helgens händelser

– Jag tillhör inte varghatarna så jag vill inte att de ska bort, det gäller att hitta ett sätt att leva tillsammans, säger han.

Senare på dagen gjordes ytterligare två vargobservationer, varav en gjordes vid den del av stängslet där vargen misstänktes ha tagit sig in.