Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varför tycker du så?

/

I en fri debatt när åsikterna brottas mot varandra finns alltid risken att du förlorar.

Annons

Det var bland annat jag och den förre Folkpartiledaren Bengt Westerberg som häromveckan fick diskutera Liberala ekonomklubben och Bertil Ohlininstitutet bok "En bit på väg" (Bertil Ohlin Förlag, 2013), en antologi om liberala triumfer och utmaningar. Det gav anledning att fundera över framtida liberala strider. Det borde egentligen vara självklart. Den prioriterade frågan, både nu och i framtiden, bör vara yttrandefriheten.

Vadå, vi är väl alla anhängare av det fria ordet? Det är grundläggande för att vår demokrati ska fungera.

Absolut. Men det handlar inte bara om att yttrandefriheten ska vara en juridisk rättighet. Yttrandefrihet måste vara förankrat i vår kultur, i vårt sociala liv, och den verklighet vi lever i. Principen måste ständigt försvaras och motiveras. För även om vi har ett starkt rättsligt skydd för yttrandefrihet i Sverige så brottas vi med sociala hinder för yttrandefrihet. Och med politiker som vill ändra lagarna för både tryck- och yttrandefrihet.

När journalisterna på tidningen Örnsköldsviks Allehanda i vintras ställde en rad frågor till sina kommun- och landstingspolitiker blev resultatet både kontroversiellt och entydigt – en majoritet av politikerna i Ångermanland har åsikter som går emot tryck- och yttrandefriheten. Och det är inget unikt för Ångermanland. Tidningsutgivarna fick samma resultat för något år sedan bland landets riksdagsledamöter. Sveriges politiker brukar prata om hur viktigt det är med tryck- och yttrandefrihet. Samtidigt visar det sig att de i verkligheten är beredda att inskränka den.

För det kan vara obekvämt med yttrandefrihet. I Bjørn Stærks pamflett "Ytringsfrihet" (Humanist förlag, 2013) utmanas ständigt läsaren att fundera på detta. Trots glorian över ordet yttrandefrihet, som gör att varje gång du hör det tänker på motståndskämpar, kan det vara mycket tuffare än så. Dessutom, i en fri debatt när åsikterna brottas mot varandra finns alltid risken att du förlorar. Framförallt om du inte tränas i att stöta och blöta dina argument mot meningsmotståndare.

Stærk tvingar oss att hela tiden förklara varför. Varför tycker du så? Varför är det rätt? Du tvingas svara. Och är du redo att slänga sig upp på barrikaderna för att försvara åsikter du rent utav hatar?

Annons