Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varför skulle er politik fungera nu?

Den 30 oktober skriver länets socialdemokratiska riksdagsledamöter i Söderhamnskuriren att jobbkrisen drabbar Hälsingland. Det är bra att ni äntligen har vaknat.

Annons

Vi har den djupaste lågkonjunkturen sedan 30-talet. Arbetslösheten i Söderhamns kommun ligger på 9,8 procent. Det är allvarligt. Synd att ni inte var lika på hugget 2006 då arbetslösheten i Söderhamn låg på 10 procent.

Jag oroade mig för den höga arbetslösheten då och jag gör det idag. Trots att vi idag under den globala ekonomiska krisen har en högre sysselsättning i Sverige än vi hade 2006 när er politik gällde.

Att läget inte är mer allvarligt idag beror inte minst på det förbättrade företagsklimatet. Mer än 100 förändringar har gjorts för att förbättra villkoren för företagen. Skatterna har sänkts för företagen med närmare 49 miljarder kronor. Regelbördan har minskat och nu kommer också förslag för att öka tryggheten för företagare. Det ger resultat men är reformer som ni på vänstersidan lovar att rulla tillbaka om de kommer till makten.

Ni vill höja inkomstkatten med 18 miljarder kronor. Ni vill slopa de hushållsnära tjänsterna som har öppnat upp en helt ny bransch och skapat över 7 000 nya jobb och tusentals företag. Ni vill återinföra förmögenhetsskatten.

Vänstern stoppade 2005 Göran Perssons försök att avskaffa förmögenhetsskatten. Hade inte Ohly gjort det hade det funnits 500 miljarder kronor till i landet som kunnat investeras i nya företag. Skatt på förmögenhet har en enda effekt. Kapitalet flyttar utomlands.

Ni vill dessutom göra det dyrare att anställa både unga och äldre. Listan kan göras lång och blir än mer jobbfientlig om man betänker att er politik sen ska jämkas med vänsterpartiets företagsfientlighet.

Det är bra att ni, till skillnad från 2006 inser att det är viktigt att få fler människor i arbete. Men att komma dragandes med samma politik som 2006, kryddad med än mer vänsterpopulism, är inte särskilt trovärdigt. Varför ska den fungera nu då den inte fungerade då?

Anders W Jonsson (C)

Hedesunda

Mer läsning

Annons