Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varför skulle de lyckas den här gången?

/

I onsdags gick Socialdemokraterna till hårt angrepp mot regeringens jobbpolitik genom att utmåla den som i stora stycken helt misslyckad. Ett angrepp som dels hade som avsikt att misskreditera alliansregeringen, men var också tänkt att kratta manegen för den första delen i Socialdemokraternas valkampanj.

Annons

Kampanjen, som alltså presenterades i går, riktar sig främst till ungdomar och berör problematiken med den höga ungdomsarbetslösheten. Under parrollen "vi kan inte vänta" försöker man ge sken av att alliansen är skuld till den höga ungdomsarbetslösheten och att Socialdemokraterna skulle sitta på lösningen för att komma till rätta med problemet.

Låt oss därför granska Socialdemokraternas påståenden. När det gäller ungdomsarbetslösheten så påstår man att den har bitit sig fast och nu uppgår till drygt 30 procent, vilket skulle ge 60 000 fler arbetslösa ungdomar nu än innan valet 2006.

Siffran på den höga ungdomsarbetslösheten som de hänvisar till har de plockat från Eurostat och är ifrån april i år. I senaste arbetskraftsundersökningen från Statistiska centralbyrån är ungdomsarbetslösheten för juni i år på 25 procent, med säsongsrensade värden. Det är absolut en mycket hög ungdomsarbetslöshet, men jämför vi med 2005 då Socialdemokraterna styrde så är skillnaden marginell.

Faktum är att ungdomararbetslösheten rakade i höjden under den förra Socialdemokratiska regeringen. Då flertalet av de Socialdemokrater som nu pekar finger mot alliansregeringen tjänstgjorde som statsråd och därmed bär ett stort ansvar för den negativa utvecklingen. Därför är det tämligen löjeväckande att de anser sig vara rätt skickade att göra något åt den situation som de själva bär större delen av skulden för.

I går kom också arbetsförmedlingen med sin månadsstatistik för juli. Den visar att den positiva trenden på arbetsmarknaden fortsätter och att allt färre är inskrivna som arbetslösa vid Arbetsförmedlingen. Det här ger vid handen att Socialdemokraterna även när det gäller den generella arbetslösheten är snett ute i sin kritik mot regeringen.

Att arbetslösheten är hög i Sverige är det ingen som förnekar. Däremot stämmer det inte att arbetslösheten har ökat mer i Sverige än i andra EU-länder. Eftersom Sverige är ett väldigt exportberoendeland steg arbetslösheten relativt fort i den globala finanskrisens inledningsfas. Men Sverige har också hämtat sig snabbare och medan arbetslösheten i Sverige nu är på väg tillbaka stiger den fortfarande i flera andra EU-länder.

Socialdemokraternas uppgifter på det ökade antalet arbetslösa är också kraftigt överdrivet. Liksom påståendena om den minskade sysselsättningen.

Visst har sysselsättningsgraden minskat något, vilket är fullt naturligt när man går från högkonjunktur till lågkonjunktur, men inte i fullt så stor utsträckning som Socialdemokraterna påstår. Samtidigt kan man också konstatera att cirka 110 000 fler personer var sysselsatta i juni 2010 jämfört med juni 2006.

Socialdemokraterna ägnar sig alltså åt en svartmålning av alliansregeringen som har väldigt litet stöd i verkligheten.

Som väljare har man egentligen bara en riktigt viktig fråga att ställa sig då man tar del av den socialdemokratiska retoriken och partiets valkampanj. Varför skulle de här personerna lyckas med det som de säger sig utlova, när de misslyckades så grovt förra gången som de fick förtroendet?

Mer läsning

Annons