Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Varför ska man bry sig?

Snart är det val till Europaparlamentet och i september har vi möjlighet att byta färdriktning för Sverige. Jag får ibland frågan om varför Kommunal pratar val. Mitt svar är enkelt: Vi engagerar oss för att vi måste.

När klyftorna ökar så snabbt i Sverige att vi utmärker oss som värst i den industrialiserade världen. När arbetslösheten har parkerat kring åtta procent. När välfärdsproffsen går på knäna samtidigt som skatterna sänkts med över 130 miljarder och miljarder plockas ut ur välfärden som vinster, då kan inte Kommunal vara tyst.

Därför är vår fackliga valrörelse så viktig, och vi kommer att visa hur vår vardag ser ut på riktigt, så att vi får en bättre politik, med mer resurser till vård, skola, sjukvård och omsorg.

Utmaningen att lyckas rekrytera alla som ska arbeta i framtidens välfärd år en annan. Kommunal har länge flaggat för att det inte kommer att bli lätt, något som Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, aktualiserat på nytt i dagarna. Ska det vara attraktivt att arbeta i vård och omsorg krävs att villkoren blir bättre, det verkar nu även arbetsgivarna ha förstått. Men hur går det ihop med de många osäkra anställningarna och de usla villkoren för visstids- och timanställda i exempelvis äldreomsorgen?

I rapporten Är det här okej? träder en mörk bild fram av tillvaron för den som är visstids- eller timanställd. Förutom otryggheten i anställningen tjänar man flera tusenlappar mindre per månad och har sämre villkor, får dessutom varken kompetensutveckling eller medarbetarsamtal. Många beskriver också rädslan över att säga ifrån, för risken att inte bli inringd nästa gång. Så här kan det inte fortsätta.

Så därför ska du bry om att utnyttja din medborgerliga rättighet att gå och rösta, först den 25 maj till Europaparlamentet och sen den 14 sep i allmänna valen. Det är din röst som avgör vilka som styr Europa och Sverige! Nu har du chansen att påverka på riktigt, att visa att du Väljer välfärden och för att Sverige behöver en ny politik.

Barbro Andersson

avdelningsordförande i Kommunal Mitt

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel