Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Varför ska lodjur dödas?

Naturvårdsverket funderar nu på om de ska delegera till Länsstyrelsen att besluta om jakt på lodjur i Gävleborgs län.

Antalet lodjur i landet sjunker för tredje året i rad och Gävleborg blir i så fall det enda län söder om renskötselområdet där lodjur får jagas under 2014.

Varför ska då lodjur dödas? Mot vem är lodjuren ett hot som kan föranleda Naturvårdsverk och Länsstyrelsen i Gävleborg att tillåta jakt på länets lodjur? Man brukar se till mängden skador på tamdjur som förorsakas av ett rovdjur när myndigheterna tar beslut om jakt. Därför tillåts jakt på lodjur i hela den norra halvan av landet, eftersom det där förekommer skador av lodjur på en liten, men extremt arealkrävande slaktdjursnäring i det som benämns som renskötselområdet.

Men i Gävleborgs län är problemen för tamdjurshållare ringa, för att inte säga obefintliga. I Viltskadecenters senast publicerade rapport gällande 2012 var antalet lodjursangrepp på tamdjur i länet – noll. Mindre problem med lodjur kan man inte ha. Frågar man företrädare för jägarna, så äter lodjuren rådjur som är lodjurens naturliga föda och det ser nöjesjägarna som ett problem, eftersom de vill ha rådjuren för egen del. Men myndigheterna kan väl inte lyssna på så egoistiska jägarmotiv för jakt på de som brukar kallas nordens tigrar?

Yvonne och Uffe Stridsberg

naturvänner

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel