Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varför ska jag få rabatt?

Jag fick ett par timmar över innan ett möte i riksdagshuset i Stockholm. Tog en promenad runt Kastellholmen. Då kom plötsligt en färja på väg mot Djurgården.

Annons

Jag sprang fram till kajen och hoppade ombord. Biljettförsäljaren kom fram och frågade:

– Pensionär?

– Vadå, svarade jag nästan lite förnärmad.

– Jo, om du är pensionär åker du billigare, påpekade den vänlige biljettmannen.

Vadå, har pensionärer verkligen några förmåner?

I den senaste tidens debatt i media har det nästan verkat som om pensionärerna är den mest utsatta gruppen i samhället.

Om ett par år är jag där. Då åker jag billigare på Djurgårdsfärjan, på X-trafik, SJ och får rabatter på flera andra inrättningar. En del pensionärer kräver till och med att få åka helt gratis på X-trafik.

Rabatterna handlar givetvis inte om några stora summor. Men jag har aldrig hört någon pensionärsorganisation protestera mot den orättvisa som består i att löntagare får betala mer för exakt samma resa eller samma kulturupplevelse.

Ändå har många pensionärer det mycket bättre än sina vuxna barn som kanske har tonårsbarn, och sliter för att få ekonomin att gå ihop.

Enligt tidskriften Fokus är det bara en åldersgrupp som har större tillgångar än pensionärerna. Nämligen de som står i tur att själva bli pensionärer. Alltså sådana som jag. Sena 40-talister.

Och inga – bortsett från ungdomsgenerationen – har så få skulder!

Däremot finns det en grupp pensionärer, huvudsakligen kvinnor över 85, som har det mycket tufft och som verkligen behöver bättre villkor.

Många pensionärer har bättre ekonomi nu än när de jobbade och slet för att få familjeekonomin att gå ihop.

Det är vanskligt att tala om pensionärer som grupp. Lika svårt som att påstå att alla löntagare lever under samma villkor.

För några pensionärer kanske rabatten på Djurgårdsfärjan eller X-trafik spelar roll, precis som för en del barnfamiljer.

Men frågan är om inte tiden är inne för pensionärerna att sluta betrakta sig själva som ett utsatt kollektiv som det bara är synd om.

Det visar inte minst det faktum att PRO-basen Curt Persson, 71, tjänar 40000 i månaden. Plus pension förmodar jag.

Det är skillnad det mot de ynka tusenlappar som min gamla mamma hade i pension.

Mer läsning

Annons