Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varför locket på om skolan och Östernäs…

/

Annons

God morgon Ljusdal! Att stänga skolor har kommunledningen bra erfarenhet av. Nu ryker de två sista icke centralortsbelägna skolorna när barn- och utbildningsnämnden ska spara i storleksordningen 20 miljoner. Men det kan väl knappast vara någon överraskning att såväl Hybo som Nybo kommer att stängas den här gången.

Det är heller ingen större överraskning att man flyttar barnstugorna från Rolfhamre till Vi och från Skoglunds i Tallåsen till skolan i Tallåsen. Tio av drygt 80 tjänster försvinner på Slottegymnasiet och dessutom drygt fem administrativa tjänster inom förvaltningen. Beslutet ska tas i nämnden den 28 april. Budgetberedningen vill ha besked under innevarande månad. Kliniskt. Det finns inga pengar – skala i verksamheten.

Att se över verksamheten och dess kostnader i gristider är inget konstigt. Det som bekymrar i det här fallet är om tystnaden. Den politiska majoriteten har lagt locket på och kört budgetarbetet bakom lykta dörrar. Man måste ställa sig frågan varför Socialdemokraterna och i viss mån Centerpartiet inte sökt en debatt i en så pass viktig fråga som den här. Sparkrav av den här storleken borde vara ordentligt förankrad i så många politiska läger som möjligt innan man fattar beslut. Det handlar ändå om barn och ungdomar och dessa experimenterar man inte med. Man måste vara säker på att det man gör blir så bra man bara kan göra det och dessutom kunna ge klara besked i god till personal, elever och föräldrar. Dessutom vore det olyckligt om inte konsekvensanalysen stämmer med verkligheten. Klarar man verkligen att lägga ned Nybo utan att det krävs omfattande åtgärder på Öjeskolan för att alla elever ska få plats?

Östernäsområdet har blivit någon slags sanning som inte finns. Eller? Har jag missat något? Den allmänna uppfattningen bland många medborgare tycks vara att det mesta är klappat och klart på Östernäs. Köpcentrum här och evenemangshall där.

Finns det någonting att berätta? Hur ser planerna ut och när kan det börja hända saker? Finns det någon som jobbar med planerna för de olika fastighetsområdena på Östernäs? Golvföretaget som fick nej till att bygga vid gamla Rio blev mer eller mindre hänvisad till Östernäsområdet eftersom kommunen sagt nej till tidigare byggnationer på det aktuella området. Och då kan man ju inte säja ja nu…

Frågan är bara när den här företagaren kan räkna med att vara igång i nya lokaler på Östernäs, eller vart det nu blir? Utgår ifrån att berörda myndighet gör allt de kan för att bistå med ett bra byggalternativ så fort det bara går. Företagare som vill expandera i Ljusdals centralort är lätträknade.

Hoppas vi medborgare snart får se en övergripande skiss och kalkyl på hur det framtida Östernäs kan komma att se ut. Tror det är viktigt att låta förslagen debatteras och diskuteras, stötas och blötas över köksborden innan man sätter igång.

Just i gristider som dessa behövs någonting positivt att se fram emot, någonting som stärker Ljusdal som centralort. Skissa fritt och låt fantasin flöda.

Mer läsning

Annons