Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Varför inte stänga ner i Gävle också?

Det var inte precis någon större överraskning som landstingsdirektör Svante Lönnbark och hans divisionschefer presenterade då den så kallade strategiska planen i går blev offentlig. Förverkligas planen innebär det en rejäl avlövning av Hudiksvalls sjukhus, och inte mycket verksamhet blir kvar i Hälsingland.

Planen går i princip ut på att effektivisera genom att koncentrera det mesta till Gävle.

Men om det nu är så bra att göra den här sortens av koncentrering av verksamheten, varför stannar man då vid länsgränsen? Och varför hamnar allt i Gävle?

Varför stänger man inte ner i Gävle också? Hälsingland borde väl lika gärna kunna få till sjukvård tillgodosedd av Sundsvalls sjukhus? Och de boende i Gästrikland skulle väl på samma sätt kunna vända sig till Akademiska i Uppsala? Och skulle inte denna kapacitet räcka så borde man väl kunna hänvisa några patienter till Falun?

Det ska bli oerhört intressant att följa den politiska behandlingen av den här planen i kommande budgetarbete. Då får vi se om den nya majoriteten tänker ta det ansvar som utlovats, och vad det i så fall kommer att innebära.