Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varför inte låta polisen köpa svartsprit

/

Det finns oroväckande mycket alkohol och droger i vår region. Det har varit flera allvarliga tillbud med ungdomar inblandade. Till och med dödsfall.

Annons

Polisen och förundersökningsledaren Sune Nordh i Söderhamn, vill att polisen ska får arbeta med så kallad brottsprovocering. Och han är inte ensam.

En undersökning från Polisförbundet visar att 65 procent av de svenska poliserna tycker att provokation skulle vara ett bra sätt att jobba när det gäller alkoholbrott.

Brottsprovocering är en omdiskuterad metod i polisarbetet som inte är tillåten i Sverige. Men det finns all anledning att inte bara diskutera brottsprovocering, utan också pröva den inom strängt reglerade former.

Sune Nordh tror att polisen skulle kunna ta fast och gripa många fler langare, hembrännare och svartspritsförsäljare om polisen fick provocera fram brott.

Det innebär i praktiken att polisen får arbeta civilt och låtsas vara intresserade av att köpa alkohol eller droger. I många fall känner polisen till vilka som langar, men har svårt att ta dem på bar gärning och säkra bevis.

Eftersom mycket av svartsprithandeln sköts på Internet och via telefon skulle poliser rätt lätt kunna uppträda som köpare och på så vis jobba sig fram till de stora langarna eller svartsprittillverkarna.

Den här metoden är vanlig i brottsbekämpningen i USA, men det svenska rättsväsendet har värjt sig för tanken att poliser ska försöka locka fram brott. Poliserna ska snarare förebygga och bekämpa brott. Och gripa de som begår brott.

Kritikerna hävdar också att polisen kan locka människor in i brott som inte annars skulle begå brott.

Men med tydliga gränser och regler om hur och i vilka sammanhang man får arbeta med brottsprovocering borde det vara möjligt att pröva den arbetsmetoden.

För vad är viktigast, att skydda langarnas integritet genom att förbjuda polisen att agera kunder, eller skydda människor, ofta unga, från att bli langarnas kunder och i värsta fall drogernas offer?

Alkoholen ligger bakom åtta av tio våldsbrott. Att bekämpa alkoholbrott som langning, hembränning och svartspritsförsäljning, innebär samtidigt att man förebygger våldsbrott.

Eftersom det är lätt att få tag på svartsprit idag, och eftersom den alkoholrelaterade brottsligheten har ökat de senaste åren, måste polisen få arbeta med skarpare metoder än hittills för att stoppa kriminaliteten.

Brottsprovokation är naturligtvis ingen patentmedicin. Men det skulle kunna vara ett viktigt tillskott i polisens arbetsmetoder.

Dessutom behövs det fler poliser ute på gator och torg för att förebygga och snabbt kunna ingripa mot brott. Och sociala myndigheter, skola, åklagare och föräldrar bli mycket bättre på att upptäcka och agera mot alkohol

Myndigheterna jobbar genom upplysning och ingripanden. Men alla vuxna måste känna ett ansvar.

Inte så att vuxna nödvändigtvis ska ingripa och utsätta sig för fara. Men man kan åtminstone begära att man tar ett socialt ansvar och berättar, tipsar, när man ser något som är på väg att gå snett.

Inte i första hand för att få fast en brottsling, utan i första hand för att rädda någon för att bli en förövare eller ett offer för den ökande alkoholrelaterade brottsligheten.

 

Mer läsning

Annons