Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Varför ingen dialog om skolskjutsar?

Vi i Rengsjö Centerrörelse vill med detta inlägg ge vårt fulla stöd till oroliga föräldrar.

Nu har buss 78 ändrat sin linje och skolskjutsarna ska samordnas med linjetrafik. Det innebär stora problem för de små barnen, osäkra busshållplatser, osäkra övergångar då påstigning sker på fel sida av stark trafikerad väg. Det vore på sin plats att ansvariga till exempel gjorde ett besök på busshållplatsen vid Nybrukskroken. Cirka 15 barn med föräldrar ska samsas på en liten hållplats samtidigt som det passerar lastbilar i mycket hög fart. Det är också omänskligt att BUN tillämpar den hårda tolkningen av regelverket som tvingar ut många på vägar utan gång- och cykelväg(10–12-åringar från Österböle, Lapphagen och Ö.Höle).

Ett annat problem som uppstod med förändringen är att det nu är omöjligt att med buss ta sig till väg 50 och linje 100 . Detta problem kan enkelt avhjälpas om bussen vänder vid väg 50 i stället för som i dag vid Rengsjö kyrka.

Det är skamligt att skolförvaltningen inte i god tid informerade berörda och kanske kunde göra smärre förändringar och löst problem innan skolstart. Då har de sluppit denna proteststorm och skolstarten skett mycket smidigare. Det är väl därför man av sätter särskilda resurser för att upphandla och planera för våra skolbarn. Vi vill ge dem IG!

Allt detta har medfört att många föräldrar skjutsar sina barn och den så kallade vändplatsen vid kyrkan är i dag vid skolstart Bollnäs största rondell och kyrkan har således blivit "rondellhund".

För de äldre barnen som ska till Bollnäs hade man tidigare tre bussar att välja bland: en skolbuss som gick till Kilberg, 78:an som gick Bollnäs–Rengsjö–Bollnäs och en 78:a som gick Bollnäs–Rengsjö–Växbo. Nu ska alla trängas lik sillar och man måste kraftigt fråga sig om det är trafiksäkert med så många stående barn varje morgon.

I dagens upphandlingsunderlag kan inte de små lokala bussfirmorna vara med att lämna anbud. Vi anser att det inte främjar konkurrensen när endast två anbud kommer in.

Därför vill vi i Centerrörelsen i Rengsjö att ansvariga svarar på dessa frågor:

• Anser ni att barnen transporteras säkert stående?

• Är det billigare att bygga om busshållplatser och vägar än att ge barnen möjlighet att åka med trots era hårda kilometergränser?( läs reglerna för särskilda skäl)

• Varför var det ingen dialog och information innan skolstart?

• Har ni för avsikt att föra dialog med föräldrarna eller är det konflikt som gäller?

• Kan ni tänka er att göra om anbudsunderlaget för framtiden?

Thomas Backan (C)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel