Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Varför har konsten sålts?

För cirka en månad sedan fick jag reda på att kommunen sålt två objekt på Bukowskis i Stockholm.

Annons

För cirka en månad sedan fick jag reda på att kommunen sålt två objekt på Bukowskis i Stockholm, den 27–30 oktober 2009, från förvaltningshusets konstsamling. Säljare var en tjänsteman på kommunen med hjälp av en lokal auktionist. De två objekten var Cecilia Edefalks "Rum nr 2" och en Orreforsvas i graalteknik av Eva Englund.

Edefalks objekt betalades med 44 000 kronor, minus provision, försäkring etcetera på 6 070 kronor. Graalvasen betalades med 14 000 kronor, minus provision, försäkring, etcetera på 2 170 kronor.

Det var ju synnerligen begåvat att sälja vid denna tidpunkt. Börsen var i baisseläge, och då börsen är låg betalas det inte heller för konst.

Som ett litet riktmärke kan nämnas att ett objekt av Edefalk såldes cirka nio månader senare för 240 000 kronor. Jag tror inte heller att det betalas mindre än 100 000 för en Orreforsvas i graalteknik.

Vad jag förstår var denna konst inköpt för avsatta pengar till utsmyckning av förvaltningshuset. Konsten tillhör alltså kommunmedborgarna.

Är det meningen att kommunens tjänstemän ska agera konsthandlare? Har politikerna överlåtit ansvaret på tjänstemännen? Vem anses vara kvalificerad?

Varför har konsten sålts? Till vad användes pengarna från försäljningen?

Björn Hasselberg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel