Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Varför har ingen gjort det här tidigare?

Ett blixtnedslag i försvarets kris. Så kan man beskriva försvarsministerns presskonferens igår om det nya försvaret.

Inför den samlade journalistkåren beskrev försvarsministern dagens försvar som dåligt förberett för snabba hot, för låg användbarhet och dagens soldater beskrevs som felutbildade.

En tredjedel av de 30000 som idag finns i våra insatsförband har en inställningstid på ett år. För de andra två tredjedelarna tar det mellan två och tre år innan förbanden är helt funktionsdugliga.

Naturligtvis har detta varit ohållbart länge. När försvaret har stött på nya utmaningar har det skapats nya förband, som den nationella insatsstyrkan, istället för att ta itu med det riktiga problemet, förvarets allt mer åldrande organisation.

Men nu görs det om.

I går presenterade regeringen den nya försvarspropositionen.

Målet är att 50 000 personer ska kunna användas inom en vecka. Ingen dålig målsättning.

Från tre år till en vecka. Det är en stor reform av en stor myndighet.

Av de 9500 officerare som finns anställda i försvaret räknar försvarsministern att minst 5000 får nya arbetsuppgifter.

I det nya försvaret kommer också pliktlagen att vara vilande. Nyrekryteringen ska baseras på frivillighet och hela utbildningen görs om. Även det är på tiden.

Pliktlagen är inte längre en garant för det folkförankringen av försvaret. Det har snarare blivit tvärtom. Hög kvalitet på utbildningen kommer vara den bästa garanten för den folkliga förankringen i framtiden.

Och försvarsanslagen kommer att bli oförändrade.

Det är sammanlagt en stor förändring, inte bara av försvaret, utan även av moderaternas politik.

Faktum är att det nya förslaget till stor del liknar det förslag som Folkpartiets partiledare Jan Björklund presenterade på Folk och Försvars konferens i Sälen i januari.

Och den tidigare vapenvägraren Sten Tolgfors ser nu till att vi får det mest effektiva försvar som vi någonsin haft. Så det kan bli.

Försvarsministern vill se det nya försvaret på plats 2014. ÖB tror att det kommer fungera som tänkt först om tio år. Oavsett vilket så kommer inte förslaget en dag för tidigt.

Det handlar inte längre om att bara försvara Sveriges gränser. Den tiden är förbi. Istället handlar det om att hjälpa länder i vårt närområde och även internationellt. Försvarsberedningen har till och med talat om ett solidaritetskontrakt med länder i vårt närområde. Då duger inte tre års inställningstid.

Men kommer det då att bli så här? Det är två riksdagsval innan försvaret har den nya organisationen på plats.

Ja, för något annat alternativ finns inte. Den tidigare så samlade oppositionen hade under gårdagen tre olika presskonferenser. Med tre olika synsätt på försvarets uppgifter.

Så med största sannolikhet blir det här grunden för Sveriges framtida försvar.

Frågan är bara, varför har ingen gjort det här tidigare?