Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varför händer det här just nu?

Annons

Vad är det som håller på att hända i Sverige. En erfaren läkare anklagas för mord på ett spädbarn. Än så länge vet vi inte hur det går. Strax efter säger sig en åklagare villig att ställa barnmorskor och läkare inför rätta om de skriver ut P-piller till flickor under 15 år. Han anser att brottsrubriceringen ska vara medhjälp till våldtäkt.

Varför händer det här just nu?

Jag tror inte att det är någon konspiration mot sjukvårdspersonal, men jag undrar om det finns något gemensamt. Kanske är det så att vår lagstiftning är alltför oklar. Vi har inte riktigt vågat ta ställning till hur vård i livets slutskede ska gå till. Vad är etiskt och juridiskt rätt vad gäller smärtlindring och ångestdämpning? Om patienten dör när sjuksköterskan injicerar morfin är det mord eller naturlig död? Ska sjuksköterskor och läkare behöva fundera över om de ska bli åtalade eller ej i sådana situationer?

Barnmorskan som möter en 14-årig flicka som har ett fast förhållande och vill ha säker sex, vågar hon skriva ut P-piller. Får hon göra det?

Sveriges riksdag har bestämt att det är olagligt och ska rubriceras som våldtäkt om någon har sex med en person under 15 år. I de flesta fall är väl det riktigt, men hur är det när barnen båda är under 15 år, flickan kan ju faktiskt bli gravid då också. Utan att vara jurist har jag känslan av att man i förarbetena till lagen inte har tänkt igenom alla aspekter på det här. Kanske har Mikael Hammarstrand handlat klokt som tagit upp problemet till diskussion innan polisen kommer och anhåller någon barnmorska.

Min åsikt är att vi måste föra diskussionen om de oklarheter som finns i lagstiftningen, även om det handlar om svåra etiska problem. Lagen måste stå för den etik som finns i samhället, gör den inte det då ska lagen ändras. Den ska ändras efter diskussion, debatt och funderingar av kloka och erfarna människor, men den måste ändras eller klargöras så att inte barnmorskan får sitta med receptblocket i hand och tveka om hon ska utsätta sig för risken att bli åtalad eller om flickan ska utsättas för risken att bli med barn.

Läkaren eller sjuksköterskan ska inte behöva tveka om patienten ska få sin smärtlindring eller ångestdämpning i slutet av livet för att det finns risk för åtal för mord. Vi måste våga ta debatten och tala klartext oavsett om vi är politiker, jurister eller sjukvårdspersonal.

Landstingsledamot och sjuksköterska

Mer läsning

Annons