Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Varför hacka på Arbetsförmedlingen?

Svar på insändare från Leif Svensson, förbundsordförande Småföretagarna (28/5).

Varför detta hackande på Arbetsförmedlingen och dess personal? Förmedlingen kan väl i rimlighetens namn inte förmedla arbetstillfällen som inte finns på den så kallade arbetsmarknaden.

Artikelförfattaren ondgör sig över att skattepengar, cirka sju miljarder kronor per år ställs till de arbetslösas förfogande och tycker i stället att skattepengarna borde betalas ut till småföretagare som sedan av ren välvilja och godhet antas anställa mer folk, oavsett om de behöver arbetskraft eller inte. Detta förslag måste vara ett de mest naiva inslagen i debatten. Företagare driver givetvis sin verksamhet för egen vinnings skull, hur mycket de än tjänar och plussar på med bidrag så är det inte för att anställa mer personal för då sjunker ju vinsten.

Skola, vård och omsorg är nu Sveriges sorgebarn på grund av att skattepengar slussas genom privata fickor så merparten av pengarna blir vinst och medborgarna får allt mindre för sina inbetalda skattekronor. I en fråga har dock förbundsordföranden rätt i sak och det är när han skriver att lokala förmedlingar försatts i en mycket svårare arbetssituation på grund av det relativt nya påfundet att upphandlingar ska ske från centralt huvudkontor.

Enda orsaken till bristen på arbetstillfällen i hela landet utanför Storstockholm med sina förorter som exempelvis Uppsala är uteslutande ett resultat av orättvis statlig skattefördelning till infrastrukturen och orättvis centraliserade av statliga arbetstillfällen till Stockholmsområdet.

Uppsala har ett av de lägsta arbetslöshetstalen i Sverige och Gävleborg ett av de högsta och det beror inte på oss som bor i Gävleborg och än mindre på våra arbetsförmedlingar.

Sören Molander

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel