Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Varför förbjuds hemundervisning?

Regeringen vill, i förslaget till ny skollag, i praktiken stoppa föräldrar och barn, som själva vill ta hand om barnens skolutbildning så kallad hemundervisning.

Annons

Regeringen vill, i förslaget till ny skollag, i praktiken stoppa föräldrar och barn, som själva vill ta hand om barnens skolutbildning så kallad hemundervisning. Vetenskapliga studier utomlands visar mycket goda resultat både socialt och kunskapsmässigt. Ändå går man in och vill stoppa, och skulle därmed förstöra livssituationen för ett hundratal barn i Sverige.

Men det handlar inte bara om de hundra hemskolebarnen, utan är ett budskap till oss alla föräldrar att vi inte är betrodda att bedöma vad som är bra för våra barn. Detta är oerhört allvarligt, för barn behöver känna trygghet i att samhället litar på deras föräldrar.

Många barn behöver träffa sina föräldrar mer, för sin identitet och förankrings skull. Då är hemundervisningen en suverän situation. Då reser många genast ragg, och säger: Usch, föräldrar som indoktrinerar sina barn. Det är svårt att förstå hur samhället har kunnat få en så negativ syn på föräldrar.

Att föräldrar skulle vara så opålitliga, så samhället frenetiskt måste skydda barn från föräldrar. Vi vet väl alla att de allra flesta föräldrar gör allt för sina barn och mycket väl känner sina barns behov.

Det är oerhört viktigt att man som förälder upplever sig respekterad av samhället att kunna ta ansvar för sitt barn, och att man blir respekterad i sin bedömningsförmåga, för att kunna känna sig trygg i sin föräldraroll.

Annars blir konsekvensen att man fungerar sämre i förhållande till sitt barn, och kanske till och med tror på samhällets åsikt, och drar sig undan från barnet. Detta i sin tur förmedlar osäkerhet till barnet, och inverkar negativt på barnets självkänsla.

Nu går alltså regeringen ännu längre på denna föräldrafientliga väg och vill stänga denna möjlighet, att ta time-out från en pressad skolsituation. Vi menar att Sverige går åt fel håll. Svenska regeringen vill nu ännu mera tvinga barn in i skolsystemet.

Caroline Olsson

Riksorganisationen för hemundervisning i Sverige (Rohus)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel