Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varför finns näringslivsrådet?

/
  • Per-Ola Wadin vill att näringslivsrådet ska tillvaratas bättre.

Nordanstigs näringslivsråd undrar Vem är rådet till för? Vad vill politiken? Frågor de diskuterade och protokollförde vid senaste sammanträdet.

Annons

– Jo, det här är ju den springande punkten. Vilken funktion ska rådet ha, säger ordföranden i Nordanstigs företagarförening, Per-Ola Wadin – som även företräder folkpartiet i kommunstyrelsen och kommunfullmäktige – sitter med i näringslivsrådet. Han vill fördjupa dialogen med kommunen – inte bara näringslivskontoret, utan även kommunledningen.

– Våra tankar borde vara värdefulla, men de leder inte vidare. Vi önskar att våra protokoll ska skicka signaler till kommunledningen, men vi känner inte att politikerna tar till sig det vi framför.

Men du och flera andra företagare i rådet är ju själva politiker?

– Jo, men kommunstyrelsen äger frågorna, och vi tillhör oppositionen.

Vad vill näringslivsrådet då?

– Främst ha ett förtydligande nu när det ska skrivas ny strategi, där det framgår vart våra frågor tar vägen. Vi vill skicka konkreta tankar vidare, och att någon tar emot bollen. Det borde ligga i kommunledningens intresse, inte minst med tanke på att företagsrankingsiffrorna varit bedrövliga senaste åren.

– Vi skulle vilja fungera som en remissinstans, man kunde kanske lägga viss beredning av en del frågor på oss i näringslivsrådet, men så har inte varit fallet.

Vilka remissfrågor tänker du på?

– Exempelvis kring nya E4-sträckningen och annan infrastruktur, eller utbildning och kompetensförsörjning, utveckling... Tio personer lägger en halv dag i månaden i rådet, med ambitionen att tillföra något till kommunen – då borde vi väl kunna få en återkoppling från politiken?

Annons