Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varför en så negativ attityd?

/

I måndagens HT kunde vi läsa att Sven-Åke Thoresen (S) ansåg att man måste sluta prata om vem som är huvudman och i stället koncentrera sig på kvalitetskriterier. Han påstod också att debatten om vem som ska driva verksamheter, privata eller offentliga utförare, inte längre är aktuell.

Misstanken var riktig. Det var för bra för att vara sant. Sven-Åke Thoresen har inte ändrat sig. Det framgår med all önskvärd tydlighet i hans brev till ledarsidan, som du kan läsa här intill.

Annons

Thoresen verkar fortfarande tycka att alla som bedriver företag inom vård, skola och omsorg endast är intresserade av att tjäna pengar. Inte av att göra ett bra jobb med en verksamhet av god kvalité.

Profitmaximerare beskriver han dem som i den replik som du kan läsa här intill.

Det är inte precis en inbjudande attityd.

Varför är din attityd till företag inom den "mjuka sektorn" så negativ? Varför uttrycker du dig inte lika negativt om företag inom den "hårda sektorn"? När en väg ska anläggas som kommunen ansvarar för, då är det inga som helst problem med att låta ett privat företag sköta uppdraget. Eller om ett hus ska byggas.

Det finns en mängd företag som Hudiksvalls kommun handlar produkter och tjänster av utan att kommunalrådet beskyller dem för att vara "profitmaximerare".

Varför kan inte attityden till företagare inom vård, skola och omsorg vara lika välkomnande?

Det kan väl ändå inte vara hemskare att någon tjänar pengar på att lära elever att läsa, vårda äldre eller att hjälpa någon att bli frisk än att tjäna pengar på att anlägga en väg?

Visst låter det vackert när Thoresen säger sig ha den principiella inställningen att det är brukaren som ska ha valfrihet, inte utföraren. Om så är fallet framstår det som något egendomligt att inte valfriheten för brukarna är större i Hudiksvalls kommun.

Om det ska finnas valfrihet måste det finnas något att välja på. Då behövs alternativa utförare.

Alliansregeringen genomför nu en rad reformer som möjliggör en större valfrihet för brukaren.

Framför allt gäller det verksamheter inom vård och äldreomsorg.

Samtidigt förbättras förutsättningarna för de privata aktörer som vill etablera sig. Men samma krav ställs på de privata som på de offentliga utövarna. Syftet är att möjliggöra en mångfald, där brukaren fritt kan välja.

En valfrihet som är gemensamt finansierad. Men där det inte nödvändigtvis är den offentliga sektorn som är utförare. En valfrihet som inte bara omfattar dem som själva har råd att ur egen plånbok betala för tjänsterna.

För det var ju så det var när Socialdemokraterna satt i regeringen. Då var det storleken på plånboken som avgjorde ifall man hade råd med valfrihet.

Det finns alltså ingen som helst fog för Thoresens påstående att alliansregeringen skulle vara mer intresserad av formen än av innehållet.

Direkt lögnaktigt är påståendet om att alliansen skulle vara ute efter att bryta sönder den skattefinansierade välfärdsmodellen. Det är grundlös skrämselpropaganda från en stressad vänsteropposition.

Mer läsning

Annons