Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vårfloden ställde byar under vatten förr – nu är man bättre rustad för höga flöden

Ljusnan svämmade över för både 100 och 50 år sedan. Men räddningstjänsten bedömer att risken att den skulle göra det i år igen är nästan obefintlig, i alla fall nu under vårfloden.

– Vi oroar oss inte längre för vårfloden, säger Torbjörn Wannqvist som är räddningschef i södra Hälsingland.

– Om vi jämför med 1916 så var älven helt oreglerad och 1966 bara delvis reglerad, fortsätter han.

Läs även: Vårfloden 1916 – Innan det var färdigt stod hela köpingen under vatten

Läs även: Vårfloden 1966 – Det högsta vattenståndet sedan 1916

På våren är Lossen- och Grundsjöarna, som är de största dammarna i Ljusnan, i det närmaste tömda och när vårfloden kommer fylls de upp. Vid tidigare översvämningar fanns inget som hindrade vattnet från att forsa ut mot kusten.

– Klimatförändringar med mildare vintrar och mindre snö hjälper också till, menar Torbjörn Wannqvist.

Läs även: Långa värmeböljor och kraftiga skyfall i Gävleborg

Men klimatförändringarna för istället med sig andra faror. De tillgängliga prognoser för kommande klimatförändringar som han har att förhålla sig till visar på mildare vintrar och varmare somrar – men också på en allt vanligare förekomst av extremväder.

– Fram mot hösten är dammarna fyllda och om vi då får ett extremt skyfall har vi inte längre någon buffert, konstaterar han och tar upp exemplet med Voxnadalen under sensommaren 1985.

– Då kom det 188 millimeter regn på ett dygn i Voxnans avrinningsområde.

Läs även: Så ska Ovanåker hantera översvämningar

I dag är man ändå mycket bättre rustade för höga vattenflöden. Räddningstjänsten får hela tiden prognoser från länsstyrelsen och man har samordningsgrupper där, förutom räddningstjänst också älvgrupper, vattenregleringsföretagen, dammägare och SMHI ingår.

Men även om vi kan vidta åtgärder är det bara att konstatera att en del av bebyggelsen i Bollnäs ligger fel från början, säger Torbjörn Wannqvist.

I dag är rekommendationen att inte bygga lägre än på 56 meter över havsytan. Rekommendationen bygger på att Varpen normalt ligger på 51,6 meter över havet.

– 1916 kom vattennivån nästan upp i 56-metersnivån, säger Torbjörn Wannqvist.

Scandic hotell ligger exempelvis på 56-metersnivån, men det finns flera områden som sedan gammalt ligger betydligt lägre. Dit hör exempelvis bebyggelse på Drängnäs udde och Varpnäsvägen.

Läs även: När vårfloden dränkte målet

Enligt Torbjörn Wannqvist verkar man heller inte längre kunna förvänta sig cykliska översvämningar.

– Förr brukade det komma något vart tionde år, endera vår- eller höstflod, säger han. Men nu har vi inte haft något på 16 år så jag vet inte, men det kanske är något på gång snart?

Fast en besvärlig vårflod med översvämmade gator ska det inte behöva bli, i alla fall inte i år.