Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vårfloden 1966 – det högsta vattenståndet sedan 1916

Vintern 1965-66 har gått till historien som en riktig vargavinter, med väldiga snömängder i hela landet. Femtio år efter de största översvämningarna i Bollnäs historia var det dags igen.

Vårfloden orsakade höga flöden och översvämningar både 1936 och 1959, men den värsta vårfloden sedan 1916 kom våren 1966. Efter en vinter med mycket snö skulle Långnäs återigen svämmas över av vattenmassorna.

Läs även: Vårfloden 1916 – Innan det var färdigt stod hela köpingen under vatten

Även nu började Ljusnan rapportera om de höga flödena den 17 maj och samma dag uppnåddes vattennivåer som 1959. Fredagen den 20 maj började det östra brofästet på Renbron ge vika och man fick göra en akut räddningsinsats med sten och fyllningsmassor för att inte bron skulle spolas bort.

Läs även:

Bollnäs nya stadshus stod färdigt för inflyttning och för säkerhets skull började man bygga jordvallar mot Vågen. Jordvallarna lyckades den här gången rädda centrala Bollnäs från översvämning, men hela Långnäsområdet sattes under vatten.

Först på söndagen, den 22 maj, nåddes kulmen. Då var vattenståndet det högsta som uppmätts sedan rekordåret 1916.

Läs även: I dag är räddningstjänsten mer oroad över klimatförändringar

I efterhand skulle det visa sig att kostnaderna för att reparera och sanera skulle gå på över 160 000 kronor, en hög summa med den tidens pengavärde. Mer än 70 000 kronor behövdes bara för Långnäsområdet.

Läs även: När vårfloden dränkte målet