Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vårfåglar börjar dyka upp

Den varma vårsolen gläder inte bara vinterbleka kommuninvånare. Vårfåglarna har också gjort ett tidigt intåg i trakten.

– Jag såg en koltrast i måndag, och idag (onsdag) såg jag tre bofinkar, säger Jan Olof Ljung från Hennan.

Han brukar sitta vid fönstret och betrakta de gäster som dyker upp vid fågelbordet. Några koltrastar eller bofinkar har han inte sett förut i vinter.

Men det är numera inte ovanligt att de övervintrar i Sverige, enligt Ljusdalsfågelskådaren Stig Norell från Gävleborgs läns ornitologiska förening.

– Med koltrasten har det blivit mer och mer vanligt att de stannar hela vintern vid fågelbord. Även någon enstaka bofink brukar kunna vara kvar hela vintern. Så var det aldrig förr. Det blir ju varmare och varmare vintrar och finns mycket fågelmatningar.

Att våren är tidig i år är det dock ingen diskussion om, och efter Hälsingekusten har man skådat många tidiga vårfåglar, berättar Stig Norell.

– I Söderhamn och längs kusten har det kommit mycket, lärkar, starar, ripor och ormvråk bland annat.

Men här i inlandet har han inte sett så många vårfåglar ännu.

– Man förväntar sig att det ska ha kommit mer i det här vädret. Jag tittar efter tofsvipor på åkrar, men har inte sett någon ännu. Det är en vårfågel som brukar komma i slutet på mars.

Andra i trakten har däremot upptäckt flera vårfåglar i skog och mark. Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, har ett inrapporteringssystem kallat Svalan. Där finns spaningar av bland annat tofsvipa, sångsvanar och ringduva kring Järvsö inrapporterade den senaste veckan.