Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vårdvalets kalla baksida

När hälsocentralen nu ska drivas privat inträder en total förändring. Delägaren menar att patienterna ska transportera sig 40–45 kilometer, till och från, mottagning trots att de, som tidigare, kan erbjudas vården där de bor.

Intentionerna i vårdvalet är riktiga. I stället för att administrativt tilldelas en vårdcentral är det bra att jag får valmöjligheten. Arbetar jag i Hudiksvall eller Sundsvall så är det praktiskt att välja en vårdcentral där.

Vi har bedrivit sjukgymnastik i en alternativ driftsform i 22 år. Läkarna i Harmånger har remitterat en stor mängd patienter och samarbetet har varit bra.

När hälsocentralen nu ska drivas privat inträder en total förändring. Delägaren menar att patienterna ska transportera sig 40–45 kilometer, till och från, mottagning trots att de, som tidigare, kan erbjudas vården där de bor. Till saken hör att en stor mängd av patienterna är äldre än 80 år.

Till saken hör att hälsocentralens sjukgymnast även är delägare i företaget.

Denna nya ordning utgår inte ifrån att göra det bättre för patienterna. Strategin är enbart företagsekonomisk och framtaget av en räknenisse. Landstinget har fört över pengar till den privata verksamheten för att täcka kostnaderna för patienterna i Gnarp. Räknenissen har dock räknat ut att det blir lönsammare att behålla skattemedlen.

Det är anstötligt att vården nu ska utgå ifrån det som gagnar räknenissen och inte från det som är bäst för patienten.

Ytterst kan detta innebära att de med en begränsad arbetsförmåga fråntas sin rehabiliteringsträning. Även äldre människor med flera samtidiga sjukdomar som; diabetes, hjärtinfarkter, osteporos, cancer, benskörhet, artoser, kan fråntas delar av sin rehabilitering.

Det kan inte ha varit intentionerna med det fria vårdvalet. Det kan heller inte vara genomtänkt att människor som mår psykiskt dåligt måste avbryta sin kuratorskontakt hos den landstingsdrivna hälsocentralen i Bergsjö bara för att patienten har listat sig hos den privata aktören.

Du har fortfarande rätten att välja sjukgymnast, såväl utan, som med remiss.

Degradera dig inte till ett ekonomiskt nyckeltal, du är viktigare än så och det är dina pengar det handlar om.

Bengt Pantzare

Axis Rehab

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel