Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vårdval flyttar makten till den enskilde

Från och med den förste januari har du och alla andra människor i Gävleborgs län möjlighet att fritt välja vilken hälsocentral som du vill tillhöra.

Annons

Den här valfrihetsreformen kallas Vårdval och har sitt ursprung i att riksdagen har antagit en lag som syftar till att alla landsting/regioner i Sverige måste erbjuda ett vårdval för primärvården.

Ett vårdval handlar i grunden om att flytta makten från politiker och tjänstemän till den enskilde människan. Politikernas främsta uppgifter är att skapa förutsättningarna till en stor mångfald av vårdgivare samt en hög vårdkvalité och tillgänglighet.

Den politiska majoriteten i Landstinget Gävleborg med Socialdemokraterna i spetsen har valt att skapa ett Hälsoval Gävleborg som bygger på stora hälsocentraler där alla vårdgivare ska ha samma likriktade utbud. Förutsättningarna för att ge den flexibilitet som vårt län kräver saknas tyvärr. Moderaterna har länge drivit frågan om ett Vårdval och är därför mycket positiv till att alla länsinvånare får möjligheten att fritt välja sin egen hälsocentral men vi kan samtidigt konstatera att Hälsoval Gävleborg inte kommer att ge alla länsinvånare den valfrihet och mångfald av vårdgivare som ett vårdval ska syfta till.

Vi vill att varje landstingsdriven hälsocentral ska styras mer självständigt och att personalen får större möjligheter till att påverka och utforma den vård som passar deras patienter bäst. Det är viktigt att landstinget under övergångsperioden till hälsovalet inte avvecklar hälsocentraler och gör det yttersta för att behålla nuvarande hälsocentraler.

Därför måste landstinget teckna nödvändiga avtal åt de egna hälsocentralerna och om så kräver driva vidare vissa mindre hälsocentraler i form av en så kallad filial. De mindre hälsocentralerna kan då vara kvar på samma ort och finnas kvar när hälsovalet träder i kraft.

Allt detta är åtgärder som krävs för att kunna garantera alla länsinvånare tillgång och kontinuitet. Patienten får aldrig komma i kläm och ska alltid kunna känna trygghet i att vården finns där vid och efter behov. I vårt Vårdval Gävleborg är det patientens individuella behov som formar länets primärvård.

Får vi förtroendet att leda Landstinget Gävleborg efter 2010 års landstingsval så kommer vi att skapa ett mer flexibelt och bättre Vårdval Gävleborg som istället för politiska strukturer alltid utgår från patienten.

Ett flexibelt Vårdval Gävleborg med patienten i centrum står mot Socialdemokraternas Hälsoval där politiska ambitioner är viktigare än patientens behov.

 

Patrik Stenvard (M)

Oppositionslandstingsråd

 

Mer läsning

Annons