Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vårdpersonal kan inte första hjälpen

Personalen på två gruppboenden i Bollnäs saknar kunskaper om första hjälpen och det finns säkerhetsrisker både för personalen och de boende. Nu kritiseras gruppboendena av Arbetsmiljöverket, som ställer krav på förbättringar.

Det var i augusti som Arbetsmiljöverket gjorde inspektioner vid två gruppboenden i kommunen. Vid det första boendet framkom det att larmen på gruppboendet inte underhålls och att det inte kontrolleras en gång i kvartalet som säkerhetsföreskrivterna kräver. Dessutom hade personalen inga aktuella kunskaper om första hjälpen.

Även på det andra gruppboendet saknades aktuella kunskaper om första hjälpen. Man saknade också utrustning för första hjälpen på arbetsplatsen, och man saknade rutiner och beredskap för första hjälpen. Dessutom förvarades brandsläckningsutrustningen på en plats som inte var tillräckligt lättåtkomlig – alla brister kan orsaka att både personalen och de boende utsätts för säkerhetsrisker.

Nu kräver Arbetsmiljöverket att de både gruppboendena åtgärdar alla brister snarast. Myndigheten kommer att göra nya besök i början av november för att försäkra sig om att allting har åtgärdats.