Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vårdnadsbidraget införs inte i år i Nordanstig

Vårdnadsbidraget införs inte i år i Nordanstigs kommun. Det beslutade kommunstyrelsen på torsdagen. I skolstrukturfrågan råder oenighet, på sammanträdet lade några ledamöter fram egna förslag, bland annat Håkan Larsson (M), som vill samla alla 6:or i kommunen i Bergsjö och lägga ner Fröstuna skola i Jättendal.

Annons

Det blev en lång debatt om lokalresursplanen för skolan i Nordanstigs kommun vid gårdagens sammanträde. Utbildnings- och kulturnämnden har ställt sig bakom förvaltningens förslag att ha en gemensam högstadieskola i kommunen som ska finnas i Bergsjö. De små skolorna ska vara kvar. Håkan Larsson lade fram ett annat förslag som bland annat innebär en f-9 skola i Bergsjö, att alla 6:or ska flyttas dit och att Fröstuna skola i Jättendal läggs ner.

Stig Hogebrandt (C) föreslog att ha kvar två 7-9 skolor i Harmånger och Bergsjö, men att de ska få en gemensam ledning så att lärarresurserna kan nyttjas bättre.

Sven-Åke Eriksson (C) hade ett tilläggsförslag att ha ett högstadium, men att det ska placeras i Harmånger.

Förslagen ställdes i olika omröstningar mot varandra. Huvudförslaget, att lägga ner Backens skola i Harmånger, gick segrande ur striden.

Införandet av vårdnadsbidraget har blivit uppskjutet på framtiden. Centern i kommunstyrelsen ville införa bidraget under hösten, men Socialdemokraterna och Moderaterna lade fram ett motförslag om att flytta vårdnadsbidraget längre fram. Motförslaget vann och i år blir det inget vårdnadsbidrag i Nordanstig.