Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vårdnadsbidraget införs inte i år i Nordanstig

Vårdnadsbidraget införs inte i år i Nordanstigs kommun. Det beslutade kommunstyrelsen på torsdagen. I skolstrukturfrågan råder oenighet, på sammanträdet lade några ledamöter fram egna förslag, bland annat Håkan Larsson (M), som vill samla alla 6:or i kommunen i Bergsjö och lägga ner Fröstuna skola i Jättendal.

Det blev en lång debatt om lokalresursplanen för skolan i Nordanstigs kommun vid gårdagens sammanträde. Utbildnings- och kulturnämnden har ställt sig bakom förvaltningens förslag att ha en gemensam högstadieskola i kommunen som ska finnas i Bergsjö. De små skolorna ska vara kvar. Håkan Larsson lade fram ett annat förslag som bland annat innebär en f-9 skola i Bergsjö, att alla 6:or ska flyttas dit och att Fröstuna skola i Jättendal läggs ner.

Stig Hogebrandt (C) föreslog att ha kvar två 7-9 skolor i Harmånger och Bergsjö, men att de ska få en gemensam ledning så att lärarresurserna kan nyttjas bättre.

Sven-Åke Eriksson (C) hade ett tilläggsförslag att ha ett högstadium, men att det ska placeras i Harmånger.

Förslagen ställdes i olika omröstningar mot varandra. Huvudförslaget, att lägga ner Backens skola i Harmånger, gick segrande ur striden.

Införandet av vårdnadsbidraget har blivit uppskjutet på framtiden. Centern i kommunstyrelsen ville införa bidraget under hösten, men Socialdemokraterna och Moderaterna lade fram ett motförslag om att flytta vårdnadsbidraget längre fram. Motförslaget vann och i år blir det inget vårdnadsbidrag i Nordanstig.