Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vårdnadsbidrag är osolidariskt och dyrt

Vårdnadsbidrag är ingen lösning, Anders Bergsten (1/2).

De norska erfarenheterna visar att barnomsorgen försämras när vårdnadsbidrag införts. I vissa kommuner har utbyggnaden av barnomsorgen helt upphört. Nu får Norge tampas med svårigheterna att återställa barnomsorgen eftersom antalet barnomsorgsplatser drogs ner när vårdnadsbidraget infördes.

Vårdnadsbidraget finansieras via nerdragningar i barnomsorgsbudgeten alternativt höjda taxor i barnomsorgen. Ett bättre alternativ är att bygga ur barnomsorgen, så att alla barn får plats, det blir billigare och ger mer innehåll i förskolan, exempelvis mindre barngrupper, eftersom man har råd med det.

Och vet du! Om du halverar dina dagar som du är föräldraledig, kommer du att kunna vara hemma tills barnet är 3 år, vilket är den gräns man får ha vårdnadsbidrag för, och du kommer ändå att få ut mer än de 3000 man får med bidraget. Samtidigt är du med och är solidarisk mot de ensamstående föräldrar, som inte ens har möjlighet att ta ut vårdnadsbidrag, men ändå får vara med och betala ditt.

Kvinnofälla, ja! I den mening att du kommer att få dras med dessa nackdelar du kommer inte att få löneökningar som de andra på jobbet du kommer att gå miste om pension för dessa år din ställning på arbetsmarknaden försämras Du får mindre i flytande i arbetslivet du halkar efter i kompetensutveckling Samtidigt bidrar du till att försämra barnomsorgen för de föräldrar som inte har något annat val.

Men såklart, det är sitt val! Jag skulle inte ha valt det.

Maria Mörk

Vänsterpartiet

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel