Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vårdföretag tar strid mot kommunen

Vårdföretaget A-assistans tar strid mot ett politiskt beslut om lägre ekonomiskt stöd för personlig assistens.
De får stöd av Intressegruppen för assistansberättigade, IFA.
– Det är uppenbart att det här strider mot lagen, säger Anna Barsk Holmbom på IFA

Beslutet om att sänka LSS-ersättningarna som Hudiksvalls kommun har tagit innebär något unikt, enligt A-assistans Leimir ABs ägare Leif Jonsson.

– Vi finns i 22 kommuner i landet och ingen annan kommun har gjort så här, säger Leif Jonsson.

Företaget har beslutat att begära en laglighetsprövning.

– Man blir mållös, vi kan inte jobba gratis och våra assistenter måste få en god arbetsmiljö och tillgång till friskvård, säger Leif Jonsson

Den som behöver personlig assistent kan välja vem som ska hjälpa till. I A-assistans fall anställs assistenterna av A-assistans, som sköter all administration som löner, skatter, försäkringar och personalvård.

Omsorgsnämnden i Hudiksvall har bestämt att ersättning för lönekostnader för personlig assistans enligt Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS ska vara faktiska lönekostnader upp till 210 kronor per timme, det vill säga 85 procent av regeringens fastställda schablonbelopp för LASS, som är på 247 kronor. Vägledningen är att Försäkringskassan räknar att omkring 15 procent av schablonen är ”övriga kostnader”. Där ingår utlägg för assistenterna som utbildning, friskvård och arbetsmiljö.