Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vårdföretag ifrågasätter kommunen

Nu ifrågasätter vårdföretaget A-assistans Leimir AB Hudiksvalls kommuns beslut att sänka taket för LSS-ersättning för personliga assistenter.

Beslutet om att sänkta LSS-ersättningarna som Hudiksvalls kommun har tagit innebär något unikt, enligt A-assistans Leimir ABs ägare Leif Jonsson.

– Vi finns i 22 kommuner i landet och ingen annan kommun har gjort så här. Det här strider troligen mot lagen, säger Leif Jonsson. Vi diskuterar nu att begära en laglighetsprövning, men vi måste ordna juridisk hjälp först.

Den som behöver personlig assistent kan välja vem som ska hjälpa till. I A-Assistans fall anställs assistenterna av A-Assistans, som sköter all administration som löner, skatter, försäkringar och personalvård.

Omsorgsnämnden i Hudiksvall beslutade för två veckor sedan att ersättning för lönekostnader för personlig assistans enligt LSS ska vara faktiska lönekostnader på max 210 kronor per timme, Det vill säga 85 procent av regeringens fastställda schablonbelopp för LASS, som är på 247 kronor. Vägledningen är att Försäkringskassan räknar att omkring 15 procent av schablonen är ”övriga kostnader”. Där ingår omkostnader för assistenterna som utbildning, friskvård och arbetsmiljö.

Nu pågår ett arbete på förvaltningen om vilka riktlinjer som ska gälla efter det politiska beslutet, till exempel vilka underlag som ska krävas in.

Kommunen betalar nu inte sina fakturor till A-assistans Leimir för assistans som redan är utförd. Utbetalningarna är stoppade i väntan på att förvaltningen rett ut hur det nya beslutet rent praktiskt ska gå till, vilka underlag som ska krävas in. Det rör sig om räkningar på runt 130 000 kronor, enligt Leif Jonsson.

Han tycker inte att det känns rätt att kommunen ändrar ersättning och regler för ett arbete som redan är utfört.

– Det kan vara så att i väntan på beslut så stoppar vi utbetalningen, eftersom det inte finns något underlag, säger Pia Eklund.