Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vårdförbundet sågar neddragning av ambulansen: "Ett något desperat agerande"

Fyra dag- och upp till tre nattambulanser kommer att dras in i sommar. Nu sågas Region Gävleborgs sommarbemanning för ambulanssjukvården av facket – som kallar lösningen för desperat.

Personalkrisen inom Region Gävleborgs ambulanssjukvård får stora konsekvenser inför sommarmånaderna.

Läs mer om Region Gävleborgs krisplan för sommaren här – Indragna ambulanser ersätts med helikopter, läkare och taxi

Upp emot 40 personer har sagt upp sig i protest mot införandet av nattjour. Nu får det konsekvenser för beredskapen i sommar. Enligt Region Gävleborg kommer fyra dagambulanser att dras in, samtidigt som upp till tre dygnsbilar blir obemannade nattetid.

Rasmus Bjerén, ambulanssjuksköterska i Ljusdals kommun och förtroendevald för Vårdförbundet, är mycket kritisk till Regionens sommarlösning.

– Jag anser att det är ett något desperat agerande som ett svar på det vi har varnat för, att det inte kommer att finnas tillräckligt med personal för att bemanna de ambulanser som ska vara i drift, säger han.

I Hälsingland är det Ljusdals kommun och som drabbas hårdast av nedbemanningen i sommar, även om södra Hälsingland också påverkas.

– Jag bor själv i Ljusdals kommun och jag ser det personligen som en stor grej. Vi har en kommun som till ytan är dubbelt så stor som Gotland – och där har de tre ambulanser och en helikopter, säger Rasmus Bjerén och fortsätter:

– Vi har avstånd att förhålla oss till, gör vi ett jobb tar det lång tid. Att köra en patient till Hudiksvall från norra kommundelarna har man tolv mil enkel resa.

Läs mer: Så ska ambulansen lösa personalbristen efter avhoppen – anlitar två bemanningsföretag

För att rädda beredskapskapaciteten, trots ambulansneddragningarna, har Region Gävleborg förstärkt verksamheten med en extra läkarresurs, ett nytt avtal om ambulanshelikopter från Mora samt ett uttökat samarbete med taxi – för icke-akuta transporter.

Ambulanssjukvårdens nuvarande verksamhetschef Simon Nilsson framhåller också vikten av vad han kallar "dynamisk dirigering" av tillgängliga ambulanser, för att täcka upp vid hektiska tidpunkter. Det innebär till exempel att en ambulans från Bollnäs kan stå i beredskap för att hjälpa till i Ljusdal om alla tillgängliga bilar där är upptagna.

Kritikerna anser dock att det redan görs i dag och att grundbemanningen på ambulansen finns där av en anledning. Att dra ner på antalet tillgängliga ambulanser riskerar därför att påverka patientsäkerheten, anser de.

– Det är den allmänna uppfattningen bland personalen och våra medlemmar. Vi finns där av en anledning, säger Rasmus Bjerén.

Läs även Karin Bergkvists ledare: Prestigetänket i ambulansfrågan kan stå regionen dyrt

Samtidgit vill han inte hymla med att ambulanssjukvård är en beredskapsverksamhet. Enligt honom händer det att personalen sitter på stationen utan jobb.

– Men det händer också att alla ambulanser är upptagna och jobb får ligga och vänta. Senast förra måndagen, då vi hade ett akut larm till Ljusdal. Då var det flera bilar borta och det blev allmän kalabalik, säger Rasmus Bjerén.